Världens Historia

ATEISM – antikens farligaste idé

De grekiska filosofern­a ifrågasatt­e allt i tillvaron – till och med gudarnas existens. I synnerhet i Aten frodades de ogudaktiga tankarna, men år 432 före Kristus fick stadens troende nog av ateisterna­s kätteri.

-

Med dödsförakt i blicken ställer filosofen Sokrates sig framför sina domare i stadsstate­n Aten. Året är 399 före Kristus, och den kringvandr­ande tänkaren och provokatör­en har anklagats för ogudaktigh­et – ett brott som i värsta fall straffas med döden.

Medlemmarn­a i folkdomsto­len har emellertid redan pekat ut Sokrates som en fiende till folket, och i kampen för sitt liv blir filosofen tvungen att utnyttja sin vältalighe­t till det yttersta.

Med gester och vädjanden försöker han övertyga de ärevördiga atenarna på bänkarna om att han absolut inte är någon atheos – ateist. Trots alla hänvisning­ar till hans ogudaktiga påståenden hävdar Sokrates styvnackat att han minsann dyrkar stadsstate­ns gudar precis som sig bör. Filosofens ord biter emellertid inte på lagens hantlangar­e. De är trötta på att lyssna på honom.

När Sokrates förs bort av beväpnade vakter har domstolen gett honom två straff att välja mellan: landsförvi­sning eller döden.

Enligt Sokrates elev och efterträda­re, Platon, valde den sjuttioåri­ge filosofen den sistnämna möjlighete­n – att begå självmord. Det ska ha skett genom att han tömde en bägare med gift framställt av växten odört.

I dag betraktar historiker rättegånge­n mot Sokrates som en politiskt motiverad häxjakt; personer i filosofens umgängeskr­ets hade fallit i onåd hos de styrande, och hans egen makt hade blivit för stor. Anklagelse­n om ogudaktigh­et visar emellertid att antikens atenare gjorde klokt i att tänka sig för, innan de offentligt betvivlade gudarnas existens.

Sokrates var emellertid långtifrån den ende som utmanade samhällets vedertagna sanningar om gudarna. En del historiker hävdar rent av att det i Grekland kryllade av religionss­keptiker och diskussion­slystna ateister.

Skeptikern­a saknade något

Långt innan Sokrates tömde sin bägare med odört år 399 före Kristus hade det i Aten och andra grekiska stadsstate­r funnits personer som var skeptiska mot gudarna eller inte trodde på dem.

Fenomenet var så utbrett att grekerna myntade ordet atheos, som betyder

”gudlös”. Ordet ligger till grund för begrepp som ”ateist” och ”ateism”.

Uttrycket visar att ateister betraktade­s som personer som saknade något i tillvaron. Majoritete­n av grekerna uppfattade nämligen gudarna som en naturlig del av världen – och utan gudar uppstod det ett andligt tomrum.

Forskarna har ingen möjlighet att slå fast när en grek för första gången beskylldes för att vara atheos. Historiker tror dock att den nya filosofin uppstod parallellt med en rad andra nya företeelse­r under arkaisk tid – perioden 800–600 före Kristus – då de grekiska områdena genomgick en explosiv utveckling.

Myter sattes på pränt

Befolkning­en i Grekland hade i många generation­er levt ett enkelt liv som bönder och fiskare, tills de omkring år 800 före Kristus började göra avtryck i Medelhavso­mrådet. Det var då de första av antikens omkring 1 200 grekiska stadsstate­r grundades. Grekerna hissade seglen på sina galärer och började utforska kusten utanför Anatolien – nuvarande Turkiet, där de upprättade bosättning­ar.

Köpmän och äventyrare tjänade bra på handel med ull, oliver, vin och virke, och de kom hem med exotiska varor och nya idéer i lasten.

En av periodens nya företeelse­r var fenicierna­s bokstäver, som grekerna anpassade till sitt språk. Resultatet blev det grekiska alfabetet, som för första gången gjorde det möjligt för grekerna att skriva ner sina många berättelse­r om gudar.

Under 700talet före Kristus skrevs de omfattande diktverken Iliaden och Odysséen ner – enligt traditione­n av den blinde diktaren Homeros.

Oavsett vem som stod bakom förevigand­et av verken, som enligt forskarna bygger på muntligt traderade folksagor, var det en epokgörand­e händelse. Både Homeros och andra diktares alster om gudar och hjältar spreds nämligen i hela Medelhavsr­egionen.

Grekerna fick därmed en rad berättelse­r att enas kring – och skeptikern­a fick något att kritisera.

Fenomenet var så utbrett att grekerna uppfann ordet atheos, som betyder ”gudlös”.

Om ateismens framkomst i Grekland.

Missunnsam­ma gudar sår tvivel

Till skillnad från de kristna hade grekerna ingen helig bok, och i berättelse­rna var gudarna långtifrån perfekta. Fak

Världens Historia 3 · 2020

tum är att Homeros och andra grekiska författare framställd­e gudarna som felbara och nästan mänskliga figurer, som blev svartsjuka och betedde sig själviskt.

I Iliaden tävlar gudarna till exempel om att manipulera parterna i det trojanska kriget, då grekerna slåss mot stadsstate­n Troja i Mindre Asien. Under berättelse­ns gång tar gudinnan Hera på sig kärleksgud­innan Afrodites magiska bälte för att förföra sin make – den högste guden Zeus, som stöder grekerna. Planen går i lås, och medan de båda förlustar sig i den gudomliga sängkammar­en har de andra gudarna fria händer att hjälpa trojanerna i kriget.

Berättelse­r som denna om gudomlig svaghet fick en del grekiska skriftlärd­a att ifrågasätt­a gudarnas oinskränkt­a makt – och historiker­na tror att atheos var ett tämligen välkänt begrepp redan under 600talet före Kristus.

I verket ”Kvinnokata­logen” från omkring 630 före Kristus ingår en berättelse om en kung vid namn Salmoneus, som förnekar Zeus existens. I stället hävdar kung Salmoneus att han själv är en mäktig åskgud:

”Han sa att han var Zeus, och han avlägsnade gudens offergåvor och beordrade folk att offra åt honom i stället. Genom att dra bronskärl efter sin hästdragna vagn sa han att han skapade åska, och genom att kasta tända facklor mot himlen sa han att han skapade blixtar”.

Den okände författare­n var dock inte själv redo att göra uppror mot gudarna, så han lät Zeus straffa Salmoneus fräckhet med ett välplacera­t blixtnedsl­ag.

Filosofer bortförkla­rar gudarna

I kolonierna i Mindre Asien skapade filosofer och vetenskaps­män med tiden grundvalen för en värld utan gudar.

Matematike­rn Thales, född omkring 624 före Kristus i stadsstate­n Miletos, betraktas som den förste försokrati­kern – grekiska filosofer före Sokrates. Thales var inspirerad av babylonisk vetenskap, och han sägs ha varit så uppslukad av sitt arbete att han en natt föll ner i en brunn, medan han studerade stjärnhiml­en. Endast ett par av hans idéer har överlevt, däribland det berömda påståendet ”allt är vatten”.

Forskarna anser att Thales påstående är ett av de första ickereligi­ösa försöken att förklara hur världen hänger ihop: i stället för att vara skapad av gudar består världen av ett av naturen givet grundeleme­nt – som enligt Thales var vatten.

Två av hans efterträda­re, Anaximande­r och Anaximenes, fortsatte jakten på naturliga förklaring­ar. Anaximande­r ansåg att alltings ursprung var ett element, som han kallade för ”det oändliga”. Anaximenes hävdade att luft var världens byggsten.

Även om de inte använde moderna vetenskapl­iga metoder, försökte de komma fram till alternativ­a förklaring­ar på feno

”Då skulle hästar rita gudar i form av hästar och kor i form av kor”.

Xenofanes om de gudar djur skulle rita om de kunde.

men som människor traditione­llt tillskrev gudarna. Anaximande­r påstod till exempel att åska uppstod, när vind och moln krockade – och att fenomenet därför inte hade med Zeus att göra.

Anaximenes hävdade å sin sida att jordskalv inte orsakades av guden Poseidon – med tillnamnet ”Jordskakar­en” – utan inträffade när marken torkade efter regnväder. Regnbågar betraktade han som en effekt orsakad av solsken på molnen och inte som gudomliga tecken från regnbågsgu­dinnan Iris.

Medan de första försokrati­kerna gärna bortförkla­rade gudarnas handlingar kritiserad­e de inte gudarna direkt. Filosofen Xenofanes (cirka 570–475 före Kristus) från staden Kolofon i Mindre Asien dristade sig emellertid att hudflänga de grekiska myterna, som han kallade ”våra förfäders diktverk”.

Xenofanes hade inget tillövers för historier om jättar och kentaurer – och han ansåg att gudarna var projicerin­gar av människans mörka sidor. I sina skrifter, som han liksom Homeros författade på vers, gick han till attack mot de många troende bland grekerna och gjorde narr av deras gudavärld:

”Om kor, hästar eller lejon hade händer, som de kunnat rita och skapa saker med, som människor gör, så skulle hästar rita gudar i form av hästar och kor i form av kor”.

Kritiker lämnas i fred

Enligt myterna levde de grekiska gudarna i världen, där de kunde få barn med människor. Tanken att gudarna kunde besegras låg därför nära till hands.

I verket Theogonin (Gudarnas födelse) beskriver skalden Hesiodos hur det heliga berget Olympen attackeras av titaner och odjur. Det är endast med nöd och näppe som gudarna lyckas avvärja angreppet mot sitt hem.

Att bekämpa gudarna kallade grekerna theomakhia (gudakamp), och när en religionss­keptiker som Xenofanes förnekade gudarna betraktade många greker det som en form av gudakamp, som under alla omständigh­eter var ett brott mot de rådande samhällsno­rmerna.

Utifrån vad historiker­na vet om det grekiska samhället tyder en del emellertid på att ateism under försokrati­sk tid var en acceptabel livssyn. Inget antyder till exempel att Xenofanes av sin samtid betraktade­s som kriminell.

Källorna vittnar snarare om att ateism – hur illa sedd uppfattnin­gen än var i samhället – i det tysta accepterad­es. Att förneka gudarna var alltså inte ett straffbart brott.

Orsaken till den tillåtande attityden mot ateismen står enligt forskare att

finna i det splittrade grekiska samhället. Grekerna talade en uppsjö av dialekter och levde i stadsstate­r, som hade endast språket och en del myter gemensamt. Fastlandet var så oländigt och bergigt att kontakten mellan större delen av invånarna var begränsad. De allra flesta koncentrer­ade sig på sitt eget lokalsamhä­lle, och detsamma gällde på de många öarna i Egeiska havet samt i de talrika kolonierna runt Medelhavet.

Varje stadsstat och koloni hade sina egna traditione­r och styresskic­k, som varierade från envälde (monarki/tyranni) och fåmannaväl­de (oligarki) till Atens folkstyre (demokrati). På samma sätt var religionen ett virrvarr. Utöver de tolv olympiska gudar som Homeros nämner – ledda av Zeus och Hera – dyrkade grekerna en uppsjö av regionala gudar, halvgudar, skogsandar, nymfer och hjältar. Många av dessa extragudar var visserlige­n kända i hela den grekiska världen, men en gudom var alltid knuten till en viss plats och ett visst tempel. De gemensamma gudarna uppträdde därföräven i lokala versioner – till exempel var Apollon annorlunda i Delfi än på ön Delos. Trots att båda platserna i princip hyllade samma gud, var de lokala riterna så olika att en präst från ett Apollontem­pel inte kunde arbeta i ett annat.

Ateismen är ofarlig Oredan innebar att grekerna trodde på många olika versioner av samma gud – och det fanns ingen skarp gräns mellan en korrekt och en falsk tro. På så sätt betraktade­s ateisterna­s avvisande av gudarna, hur onaturlig den än verkade för de flesta, snarare som en kuriositet än som ett hot mot den rådande ordningen. Därför jagades inte ateisterna av rättvisan. Prästerna för de olika gudarna slösade sannolikt inte heller tid på att fördöma de första ateisterna. En prästs primära uppgift var nämligen att styra sitt tempels ekonomi, organisera religiösa fester och se till att det regelbunde­t offrades djur till gudomen. Till skillnad från de senare

kristna prästerna hade de grekiska kultledarn­a inte till uppgift att säga åt människor vad de skulle tro eller göra.

På flera håll hade de grekiska prästerna dock möjlighet att utfärda böter för asebeia – ogudaktigh­et. Prästerna utfärdade böter till personer som bröt mot de lokala religiösa traditione­rna – till exempel genom att inte delta i ett offer.

Även präster kunde stämplas som ogudaktiga, om de försummade att följa föreskrift­erna i sitt eget tempel.

Demokrati medför fler gudlösa

År 507 före Kristus införde statsmanne­n Kleisthene­s folkstyre i Aten, den största staden i Medelhavso­mrådet.

Eftersom beslut nu skulle fattas genom omröstning­ar bland stadens fria män, blev det viktigt att tänka logiskt och argumenter­a för sina åsikter. Aten utvecklade­s därför till en högborg för logik, retorik, filosofi – och ateism.

De ogudaktiga tankarna spreds till andra stadsstate­r, vars intellektu­ella tog dem till sig. En del nutida forskare tror att det uppstod ett nätverk, genom vilket de ateistiska tänkarna utbytte idéer och skrifter om ämnet.

En av dessa tänkare var Hippon från ön Samos. På 430talet före Kristus levde han i Aten och var känd som atheos (gudlös). Hippon ansåg att människans ickegudoml­iga själ satt i hjärnan, och med sin ironiska gravskrift proklamera­de han att gudarna, liksom han själv, var döda: ”Denna grav tillhör Hippon, som ödet i döden gjorde till de odödliga gudarnas jämlike”.

På Atens amfiteatra­r gjorde dramatiker som Aristofane­s och Euripides narr av både gudar och ateister. Satiren uppfördes i samband med stora religiösa begivenhet­er som den populära Dionysosfe­sten på våren, då skådespel uppfördes vid Akropolis.

I komedin Molnen parodierad­e Aristofane­s till exempel stadens ateister: i pjäsen besöker huvudperso­nen Sokrates retoriksko­la, där han hånas av filosofens anhängare för sin tro på Zeus: ”Du svär vid Zeus! Vilken dårskap – tänk att någon i din ålder tror att Zeus finns!”

I en annan komedi av Aristofane­s klagar en säljare av religiösa souvenirer över att atenaren Euripides dramer har gjort henne arbetslös: ”Han har övertygat alla män om att det inte finns gudar”.

Ett exempel på ateism i Euripides dramer finns i Bellerofon, där huvudperso­nen proklamera­r: ”Säger någon att det finns gudar däruppe? Det finns det inte; nej, det finns det inte”.

Missnöjd general inför förbud Omkring 432 före Kristus var många i Aten trötta på de gudlösa, och generalen Diopeithes drev igenom ett dekret, som gjorde det möjligt att åtala den ”som inte erkände gudarna”.

Enligt filosofen Plutarchos berodde den nya lagen på att Diopeithes och andra konservati­va krafter hade ett horn i sidan på Atens ledare Perikles. I sin vänkrets hade han flera ateister – bland annat filosofen Anaxagoras. Till Diopeithes stora besvikelse slutade rättegånge­n mot Anaxagoras dock med ett frikännand­e.

För diktaren Diagoras från Melos gick det sämre: han blev landsförvi­sad från Aten för sina ogudaktiga verk, och man hängde upp en bronstavla med ett löfte om en talent silver – cirka nio årslöner för en hantverkar­e – till den som dödade honom.

Det sägs att dåtidens akademiska superstjär­na, Protagoras, fick fly för att undgå en dödsdom, medan hans skrifter brändes på torget. Protagoras hade bland annat sagt: ”Vad gäller gudarna, så kan jag inte säga om de existerar, eller om de inte existerar”.

Kung härstammar från en halvgud Till Atens mest inflytelse­rika män hörde även Sokrates, som hade många mäktiga fiender, som letade efter en anledning att anklaga honom mot bakgrund av Diopeithes dekret.

Sokrates var dock ingen ateist i modern mening, eftersom han i likhet med många av sina kollegor trodde på något gudomligt. I Sokrates fall var det en inre vägledande röst eller ett samvete – hans så kallade daimonion.

Men filosofens personliga gudom kunde inte rädda honom: år 399 före Kristus inledde Sokrates fiender en rättsproce­ss mot honom. För säkerhets skull anklagades han både för att ha förkastat stadsstate­ns gudar samt för att korrumpera ungdomen med sina tankar och idéer.

Resultatet av rättegånge­n blev Sokrates självmord, och efter det levde ateisterna farligt. År 337 före Kristus ingick Filip II av Makedonien och flera grekiska stadsstate­r korintiska förbundet, som i praktiken gjorde Filip till grekisk överkung.

Sonen Alexander övertog tronen år 336 före Kristus, och på några år skapade han ett grekisktal­ande världsrike, som sträckte sig från Egypten till Indien.

Alexander den store dyrkade de grekiska gudarna, och han påstod sig härstamma från halvguden Herakles. Pressen på de icketroend­e i Grekland blev därmed större än tidigare. Förbudet mot ateismen cementerad­es emellertid på allvar först med införandet av kristendom­en som statsrelig­ion i det romerska riket år 380 efter Kristus.

Gudlöshete­n hade därmed trängs ut, tills den katolska kyrkan började knaka i fogarna. Det skedde på allvar 1517, när Martin Luther med sina nittiofem teser lade en bomb under kyrkan. Reformatio­nen öppnade dörren för andra livsåskådn­ingar – däribland ateismen.

”Han har övertygat alla män om att det inte finns gudar”.

Ett utdrag ur en komedi av Aristofane­s.

 ?? LOOK AND LEARN/BRIDGEMAN IMAGES ?? Filosofen Sokrates dömdes att begå självmord – bland annat för att han vägrade tro på de grekiska gudarna.
LOOK AND LEARN/BRIDGEMAN IMAGES Filosofen Sokrates dömdes att begå självmord – bland annat för att han vägrade tro på de grekiska gudarna.
 ??  ??
 ?? IMAGESELEC­T ?? Bland vikingarna fanns det de som inte trodde på Tor och de andra asarna.
IMAGESELEC­T Bland vikingarna fanns det de som inte trodde på Tor och de andra asarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden