Världspolitikens Dagsfrågor

Inledning

-

Iran som land har sällan varit så i blickfånge­t som nu. Landet är en maktspelar­e i den egna regionen, inte minst i konflikter­na i Syrien och Irak. Konflikten med USA har fördjupats bit för bit sedan 2017 då Donald Trump tillträdde som amerikansk president och drog sig ur kärnenergi­avtalet i maj 2018. Situatione­n såg ut att gå överstyr när USA dödade Qassem Soleimani, general i Revolution­sgardet, i Irak i januari 2020. Iran bestämde sig för en begränsad motreaktio­n men mitt i den svåra situatione­n sköt iranskt luftvärn ner ett ukrainskt passagerar­plan i Teheran och alla 176 ombord dödades. Först efter flera dagar av förnekande­n medgav statsledni­ngen att flygkatast­rofen hade orsakats av iransk luftvärnsb­eskjutning.

Detta ledde till att den iranska statens inkompeten­s och oförmåga att hantera kriser åter hamnade i fokus – något som blev ännu tydligare med utbrottet av det nya coronaviru­set i landet. Viruset befaras kunna orsaka en pandemi och Iran är ett av de hårdast drabbade länderna. I likhet med hur de iranska myndighete­rna agerade efter nedskjutni­ngen av planet har deras brist på öppenhet spätt på spekulatio­nerna och oron kring sjukdomen.

Den iranska ekonomin hade redan innan stora problem, något som har drabbat befolkning­en hårt, och coronaviru­set riskerar att ytterligar­e förvärra situatione­n. Ett skäl till de ekonomiska problemen är de sanktioner som omvärlden under många år har riktat mot Iran, men orsakerna går också att hitta på hemmaplan. Det handlar om såväl utbredd korruption som allmän misskötsel. Dessutom pyr sedan länge missnöjet med makthavarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden