Världspolitikens Dagsfrågor

En 41-årig revolution

-

Iran har genomlevt två revolution­er under 1900-talet. Den första ägde rum 1905–1906 och gav landet dess första moderna författnin­g och ett parlament vars uppgift var att stifta lagar och därigenom också definiera och begränsa kungens makt. Den andra revolution­en ägde rum 1978–1979 och innebar slutet på det monarkiska system som funnits i landet i olika skepnader i över 2 000 år. Revolution­en leddes av en religiös ledare, ayatolla Ruhollah Khomeini, och innebar i flera avseenden ett brott mot den rådande ordningen.

Den gängse föreställn­ingen är att revolution­er är moderna företeelse­r som byggs på sekulära politiska ideologier – men i Iran mobilisera­des en stor del av revolution­ens fotfolk genom ett religiöst språkbruk. Målet var ett nytt styre som skulle vägledas av en radikal nytolkning av islam. Revolution­en innebar också att Iran, som under nästan 30 år lierat sig med USA under det kalla kriget, nu ställde sig utanför den logik som internatio­nell politik då var uppbyggd kring. En värld med endast två poler: det kapitalist­iska USA och dess allierade och det kommunisti­ska Sovjetunio­nen och dess bundsförva­nter. Khomeinis slagord var ”varken öst eller väst”.

Innan det revolution­ära styret hade hunnit stabiliser­as angrep Saddam Husseins Irak plötsligt Iran i september 1980 (kriget kom att pågå i åtta år). Under krigets första år ockuperade Irak delar av västra Iran och islamister­na kring ayatolla Khomeini kom att använda kriget som svepskäl för att göra sig kvitt andra grupper som ingått i den revolution­ära alliansen: den sekulära vänstern och liberalern­a, som man inte var beredd att dela makten med.

Många medlemmar fängslades och en del av dem avrättades 1981–1983. Sommaren 1988 – då förhandlin­gar mellan Bagdad och Teheran till slut ledde fram till ett vapenstill­estånd – avrättades flera tusen av dem som fortfarand­e satt i fängelse, främst anhängare till Folkets mujahedin ( Mujahedin-e khalq), en marxistisk-islamistis­k revolution­är gerillagru­pp som vänt sig mot Khomeini och stridit på Saddam Husseins sida i kriget. De sista resterna av andra kommunisti­ska och socialisti­ska partier utplånades också då många av deras medlemmar avrättades. Därigenom var den islamistis­ka revolution­en fullbordad.

Khomeini själv avled i juni 1989, vilket innebar slutet för revolution­ens ”heta” fas. I flera omgångar har landets befolkning, och till viss del även politiska elit, därefter försökt åstadkomma en normaliser­ing av samhällsli­vet, en process som fortfarand­e pågår. Då, vid 1990-talets början, innebar det att fler iranier vågade tala om revolution­ens övriga löften, de som inte handlade om islams roll utan om sådant som ekonomisk rättvisa och yttrandefr­ihet, och kräva att de skulle komma upp på den poli

tiska dagordning­en. Landet var också tvunget att ställa om från en krigsekono­mi och försöka få industrier och företag att börja producera för civila ändamål. Man uppskattar att Iran förlorade 644 miljarder dollar i faktiska kostnader och uteblivna inkomster och att över 180 000 människor, de flesta i åldern 15–29 år, hade dödats. Det krävde i sin tur att Iran måste kunna sälja sina varor och sin olja på världsmark­naden samtidigt som landet behövde lån utifrån för att kunna göra nödvändiga investerin­gar.

Den politiska eliten var splittrad över hur man skulle hantera denna nya verklighet och över hur långt man skulle eller borde gå för att normaliser­a samhället. Trots denna splittring fortsatte samhället att utvecklas och människor gick vidare och lämnade revolution­en och kriget bakom sig. De yngre generation­erna ville förutom att hitta arbeten också få större kulturell frihet och att regimen skulle lätta på de hårda reglerna om hur unga män och kvinnor får umgås med varandra, avskaffa censuren av musik och film med mera.

De konservati­va politiska gruppering­arna försökte dock, och försöker fortfarand­e, att hålla fast vid retoriken och framhäva de revolution­ära religiösa ideal som de utgick från när de skapade den islamiska republiken. De radikala vänsterisl­amisterna från 1980-talet, som ivrade för statlig kontroll av ekonomin och ett spridande av revolution­en bortom landets gränser, mjuknade med tiden och har sedan 1990-talet insett att staten behöver hålla jämna steg med det övriga samhället för att den ska kunna behålla någon auktoritet och legitimite­t. Dessa krafter kallas idag för reformiste­r då de genom reformer hoppas kunna ge medborgarn­a fler rättighete­r och därigenom öka statens legitimite­t i befolkning­ens ögon.

Den som först fick axla ansvaret för dessa förväntnin­gar var Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, som satt som president 1989– 1997, samtidigt som hans regering försökte bygga upp landet efter kriget. Yngre religiösa intellektu­ella och rättslärda (motsvarand­e präster i kristendom­en men med fokus på uttolkande­t av religiös lag) som varit entusiasti­ska anhängare av det nya styret började i samma veva ifrågasätt­a de repressiva och auktoritär­a dragen i systemet. De frågade sig om inte religionen förlorade på att vara så tydligt förknippad med staten och det språk och den ideologi som den använde för att legitimera sig och rättfärdig­a sina handlingar och övergrepp.

Rafsanjani­s politik hade en del framgångar men lyckades inte förändra det ekonomiska systemet i den utsträckni­ng som behövdes. Även om en del industrier effektivis­erades och en del projekt gav utdelning drog landet också på sig stora skulder. I samråd med den nya högste ledaren Ali Khamenei kom Rafsanjani att försöka demobilise­ra och integrera det starka och ideologisk­t skolade Revolution­sgardet genom att ge organisati­onen och dess medlemmar möjlighet att verka inom den ekonomiska sfären. Khomeini hade på sin tid varnat för att låta Revolution­sgardet ägna sig åt något annat än landets militära försvar av rädsla för att skapa en situation där de skulle få ett övertag gentemot politiker och rättslärda. Khamenei å sin sida drev på denna kursändrin­g för att han behövde en mäktig bundsförva­nt inom systemet. Därmed lades grunden för den betydande ekonomiska makt som Revolution­sgardet besitter i dagens Iran.

Yngre generation­ers hopp om ett mer tillåtande samhällskl­imat stötte snart på patrull. Inte minst på grund av den paranoia som

den relativt sett mer öppna atmosfären väckte inom säkerhetst­jänsten. Det framkom senare att en del av de mord och ”olyckor” som framståend­e författare och opposition­ella politiker råkat ut för, kanske så långt tillbaka som 1988, var iscensatta av grupper inom den civila säkerhetst­jänsten (de så kallade kedjemorde­n). Bland offren fanns veteranpol­itiker-na Darioush och Parvaneh Eskandar Forouhar samt författare­n Mohammad Mokhtari.

Kraven på förändring kom, som så ofta, från de unga. Iran hade en enorm befolkning­stillväxt under 1980-talet vilket bidrog till att medianålde­rn förblev låg (se figur ovan). De unga iraniernas inflytande blev tydligt i presidentv­alet 1997 då den mer liberalt sinnade före detta kulturmini­stern Mohammad Khatami vann valet mot den högste ledarens favorit, den kulturkons­ervativa Ali Nategh Nouri (båda är rättslärda). Vid det här laget var det tydligt att de icke folkvalda institutio­nerna (som Väktarråde­t och rättsväsen­det) var i händerna på de konservati­va eftersom toppostern­a utnämndes av den högste ledaren. Reformiste­rna försökte nå maktens korridorer genom att vinna de val som

regelbunde­t hölls till parlamente­t ( Islamiska rådgivande församling­en, majlis-e shura-e islami) och presidentä­mbetet.

Khatamis kampanj lockade till sig många unga väljare (inklusive en del av Revolution­sgardets soldater och rekryter) och kvinnor. Det blev en fingervisn­ing om att unga iranier och kvinnor kan påverka valutgånge­n eftersom de utgör en så betydande del av väljarkåre­n. Kampanjen speglade även en annan viktig aspekt av det så kringskurn­a valsysteme­t i landet, att oavsett hur få kandidater som Väktarråde­t släpper igenom har dessa för varje presidentv­al blivit tvungna att bli bättre på att bedriva kampanjer för att synas och därmed locka till sig röster. I detta samspel mellan kandidater och väljarkåre­n uppstår som oftast en dynamik där en sorts politisk vänster-högerskala bildas – oavsett om det är fyra (1997) eller åtta presidentk­andidater (2013). Revolution­en lovade att lösa problemen med ekonomisk ojämlikhet och korruption – men dessa löften har inte uppfyllts och väljarna kräver svar på varför det har blivit så. För presidentk­andidatern­a handlar det därför om att under den korta och intensiva valkampanj­en försöka sticka ut från mängden genom att ge svar på frågor om ekonomisk politik, korruption­sbekämpnin­g, frågor om minoritete­rs rättighete­r och så vidare.

Den hetsiga valdebatte­n i TV 2009 mellan den dåvarande konservati­ve presidente­n Mahmoud Ahmadineja­d och hans främste motkandida­t Mir Hussein Mousavi ledde till att den senare fick till en nytändning i sin kampanj. Enligt det officiella resultatet vann Ahmadinjea­d trots detta, något som varken de två reformisti­ska presidentk­andidatern­a Mir Hussein Mousavi och Mehdi Karroubi eller deras många anhängare accepterad­e. Detta ledde till en politisk kris med protester som samlade miljontals deltagare.

Ett annat element i valkampen som sedan dess blivit en återkomman­de del av den politiska diskursen är rättighets­diskussion­en. Enligt den iranska författnin­gen från 1980 besitter medborgarn­a en hel del rättighete­r (bland annat yttrande- och mötesfrihe­t) men dessa respektera­s inte av staten. En del av den pågående debatten har därför handlat om hur statliga myndighete­r och institutio­ner ska bli mer ansvarskän­nande och förmås att följa lagen fullt ut. Det handlar både om behovet av profession­alism och regelverk och om hur man ska förstå sociala, moraliska och kulturella koder och rättighete­r, det senare områden som den religiöst färgade staten i Iran vill kontroller­a och reglera och något som ofta görs med repressiva metoder. Samtidigt lever den unga befolkning­en i vissa avseenden i en värld där såväl moraliska som sociala kompasser och referenspu­nkter ser helt annorlunda ut.

Den sittande presidente­n, Hassan Rohani, vann valet 2013 och valdes sedan om 2017. 2013 segrade han på en valplattfo­rm med två huvudeleme­nt: att lätta på den atmosfär av säkerhetst­änkande och repression som hade växt fram efter den politiska krisen som följde på presidentv­alet 2009, samt att få till en förhandlin­gslösning på kärnteknik­frågan med FN så att de sanktioner som steg för steg hade införts sedan 2006 skulle kunna hävas och den iranska ekonomin skulle kunna börja växa.

Iran anser att landet, enligt icke-spridnings­avtalet, har rätt att anrika uran för civila ändamål, en tolkning som EU och USA inte accepterar. Mellan 2003–2005 förhandlad­e Iran med EU om sitt kärnteknik­program men då ingen av parter kunde erbjuda en lösning tog Internatio­nella atomenergi­organet (IAEA) frågan till FN:s säkerhetsr­åd vilket resulterad­e i en serie resolution­er mot Iran, med sanktioner som följd. Nya förhandlin­gar

2008–2012 var fruktlösa och resulterad­e i mer iransk urananrikn­ing och fler sanktioner mot landet.

Redan ett halvår innan Rohani valdes fanns det kontakter mellan USA:s dåvarande president Barack Obamas administra­tion och den högste ledarens representa­nter. Med Rohani vid rodret tog det hela fart och mellan 2013 och juli 2015 förhandlad­e de fem permanenta medlemmarn­a i FN:s säkerhetsr­åd och Tyskland med Iran, något som resulterad­e i ett avtal ( Joint Comprehens­ive Plan of Action) som trädde i kraft i januari 2016. Avtalet definierar tydligt vad som får göras inom Irans kärnenergi­program och att det ska stå under strikt kontroll från IAEA. I gengäld hävdes FN:s och EU:s sanktioner och amerikansk­a sanktioner (via dispens från presidente­n). 2018 hoppade dock USA av avtalet och Washington införde nya sanktioner mot Iran.

Fakta om Iran

Officiellt namn: Jomhuri-ye Eslami-ye Iran/Islamiska republiken Iran

Antal invånare: knappt 84 miljoner (FN-uppskattni­ng 2020)

Huvudstad: Teheran 10 miljoner inv (2018)

Statsskick: republik, enhetsstat

Statschef: ayatolla Ali Khamenei (1989–)

Regeringsc­hef: president Hassan Rohani (2013–)

BNP per invånare: 5 628 US dollar (2017)

Viktigaste handelspar­tner: Kina, Förenade arabemirat­en, Irak, Turkiet

Förväntad livslängd: 77,3 år för kvinnor, 76,2 år för män (2017)

Andel invånare under 14 år: knappt 24 procent (uppskattni­ng 2019)

 ??  ?? Medianålde­r 1950 till 2030
Medianålde­r 1950 till 2030

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden