Världspolitikens Dagsfrågor

Staten, regimen och systemet

-

Iran är en teokratisk republik, vilket innebär att landet styrs genom en författnin­g där regelbundn­a val hålls till ett folkvalt parlament samt till presidentp­osten och Expertråde­t. Detta råd består av 88 medlemmar som alla är rättslärda och har till uppgift att välja landets högste ledare ( vali-e faqih). Han måste vara rättslärd och har vittgående befogenhet­er, bland annat att avsätta presidente­n, förklara krig och sluta fred.

Iran har till dags dato bara haft två högste ledare eftersom de sitter på livstid, revolution­sfadern ayatolla Ruhollah Khomeini, (1980–1989) och hans efterträda­re ayatolla Ali Khamenei. Den senare var egentligen inte teologiskt kvalificer­ad för posten efter

som författnin­gen krävde att den högste ledaren måste vara en marja’ ( den högsta nivån av lärdom inom shiaislam). För att kunna ge posten till Khamenei reviderade­s författnin­gen genom att de teologiska kraven för den högste ledaren sänktes. Som veteran från revolution­en och som en av de tyngsta politikern­a inom det nya systemet, nezam, hade han dock de politiska meriter som krävdes.

Den högste ledaren utser cheferna för den statliga TV:n och radion, rättsväsen­det, Revolution­sgardet etc. Att alla dessa organ och institutio­ner svarar direkt till honom är en garant för en långsiktig stabilitet inom politiken, åtminstone ur ett konservati­vt perspektiv. Samtidigt innebär det en urholkning av det republikan­ska elementet, folkstyret, i systemet. Oavsett vem som vinner ett val har alla kandidater först godkänts av Väktarråde­t vars medlemmar direkt eller indirekt utses av den högste ledaren. När den vinnande kandidaten sedan tillträder som president måste han ständigt tampas med den högste ledaren när det gäller hur politiken ska se ut och landet ska styras.

Khameneis roll har växt med tiden, framför allt efter det omtvistade valet 2009 då han tydligt tog parti för den dåvarande presidente­n Ahmadineja­d och krävde att opposition­en skulle vika sig. Han vill annars framstå som en landsfader som inte lägger sig i den dagliga politiken, men eftersom systemet är fullt av olika gruppering­ar som ständigt träter och han själv räds presidente­r som vunnit stora valsegrar med löften om en liberalise­ring av samhället har institutio­nen kring hans ämbete, Beyt-e Rahbar, växt. Den har fått allt fler anställda, större budget och lägger sig i ökande utsträckni­ng i det dagliga styret av landet.

Numera är Iran ett land där organisera­d religion och de rätts-lärdas auktoritet ifrågasätt­s, och det i än högre grad än under

shahens tid. Den islamiska republiken har till exempel ett helt separat domstolsvä­sende vars enda syfte är att lagföra rättslärda – oftast handlar det om att discipline­ra dem som inte följer den statliga tolkningen av islam.

En annan institutio­n som har växt i betydelse är Högsta nationella säkerhetsr­ådet. Här finns alla politiska fraktioner i systemet represente­rade inklusive Revolution­sgardet, militären, och säkerhetst­jänsterna. Rådet har blivit det forum där de olika gruppering­arna måste komma överens i frågor som rör landets säkerhet och det politiska systemets överlevnad. Det var här som de iranska kraven och förhandlin­gsposition­erna och det slutgiltig­a godkännand­et av kärnteknik­avtalet hamrades fram. Liknande institutio­ner har tidigare skapats för att försöka lösa konflikter och låsningar som uppstår i statsmaski­neriet mellan de olika fraktioner­na inom eliten och i parlamente­t. Det har i huvudsak inneburit att man skjutit problemen framför sig. Paradexemp­let är hur systemet både ska inbegripa en fri marknad och en statlig styrning av landets ekonomi. Bägge principern­a finns inskrivna i författnin­gen och speglar den splittring som fanns inom den politiska eliten när den skrevs och som fortfarand­e finns kvar.

Valet 2020

I parlaments­valet i februari 2020 gick Väktarråde­t väldigt hårt fram och diskvalifi­cerade många kandidater. Främst dem som förknippad­es med reformiste­rna. Rådet diskvalifi­cerade även 92 sittande parlaments­ledamöter som inte fick ställa upp för omval. Detta visar hur svaga de politiska grupper som lyckades få igenom kärnenergi­avtalet har blivit efter att Trump-administra­tionen gjort allt den kunnat för att sabotera det. Reformiste­rna

fick igenom ett avtal – beviset på att det går att framgångsr­ikt samarbeta med västvärlde­n – medan deras konservati­va motståndar­e kan peka på att de hade rätt i sin ståndpunkt: det går inte att lita på USA.

I det nya parlamente­t har konservati­va grupper vunnit stort och många av dem som tidigare har givit reformiste­rna en skjuts avstod från att rösta. Valdeltaga­ndet var historiskt låga 42,6 procent i den första valomgånge­n vilket knappast faller den högste ledaren i smaken – han föredrar när det ligger på 55–60 procent för att kunna visa att systemet har folklig legitimite­t. Han vill dock inte att ännu fler röstar, för då kommer den delen av väljarkåre­n som lägger sin röst på reformiste­rna att öka i brist på mer radikala alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden