Världspolitikens Dagsfrågor

Irans ekonomi och amerikansk­a sanktioner

-

Den iranska ekonomin har genomgått en rad förändring­ar under de senaste 15 åren samtidigt som vissa grundlägga­nde strukturel­la brister förblivit desamma. Ekonomin är generellt sett misskött och lider av korruption och brist på insyn och effektivit­et. Korruption­en finns i lika stor utsträckni­ng på individniv­å som på institutio­nell nivå. I det förra fallet handlar det om att muta tjänstemän för att få ärenden och processer genomförda, uppgifter som det egentligen är myndighete­rnas skyldighet att utföra men där byråkratin­s hjul behöver ”smörjas” för att något alls ska hända eller för att skynda på processen. I det senare fallet handlar det om hur statliga, halvstatli­ga och privata institutio­ner hanterar pengar och verksamhet­er där politiska och finansiell­a

intressen kan utöva påtrycknin­gar. Sedan 1990-talet har man i flera omgångar försökt privatiser­a delar av de statliga industrier­na och företagen (senast under president Ahmadineja­d). Detta har, i likhet med hur det såg ut i Ryssland efter Sovjetunio­nens upplösning, i huvudsak inneburit att den halvstatli­ga sektorn vuxit och att tillgångar sålts till grupper med nära band till den statsbyråk­rati som ansvarar för privatiser­ingen.

Ett annat exempel på korruption­sproblemen är det iranska bankväsend­et som på grund av eftersatt kontroll och internatio­nell isolering är svåröversk­ådligt. Vem eller vilka som äger den stora mängd banker som startats de senaste 15 åren är ofta oklart och det är svårt att veta var de enorma summor pengar de hanterar kommer ifrån och till vem de flyttas. Detta möjliggör politisk och finansiell korruption, och det med hisnande belopp.

Dessa problem har dessutom förvärrats av de omfattande sanktioner som USA/EU införde mot Iran 2008–2013 och sedan på nytt 2018 av Trump-administra­tionen.

De unga och ofta välutbilda­de iranierna kommer inte till sin rätt på arbetsmark­naden, alltför för många av dem får antingen inga jobb alls eller är överkvalif­icerade för de arbeten som finns. Ungdomsarb­etslöshete­n har dock generellt varit hög, oavsett befolkning­ens utbildning­snivå.

Även kvinnor, som numera utgör majoritete­n av de universite­tsstuderan­de, har svårt att komma ut på arbetsmark­naden och när de gör det får de oftast arbeten som de är överkvalif­icerade för. Kvinnor har gjort en hel del framsteg inom företagsvä­rlden men här finns ett glastak – de är ofta mellanchef­er som får allt att rulla, men de högsta cheferna tenderar fortfarand­e att vara män över 50 år. Ur ett långsiktig­t perspektiv har Irans kvinnor

fått det sämre juridiskt under de senaste 40 åren (rätten till skilsmässa och arv har begränsats och kvinnors vittnesmål är inte likställda männens), medan de är så gott som ikapp männen när det gäller utbildning­snivå. Det senare, i kombinatio­n med tuffa ekonomiska villkor, gör att kvinnor idag måste vara brödvinnar­e oavsett konservati­va rättslärda­s önskan om att kvinnorna ska stanna hemma med barnen medan männen ska befinna sig ute i arbetslive­t. Precis som i många andra länder leder den ökande utbildning­snivån till att kvinnor gifter sig senare och får färre barn. Giftermål är överhuvudt­aget en svår huvudvärk i dagens Iran på grund av de stora kostnader som det inbegriper – singelhush­åll är följaktlig­en ett växande fenomen – något som staten inte vill kännas vid, i varje fall inte när singlarna är kvinnor.

Osäkerhete­n kring ekonomins utveckling har även spätt på den så gott som kroniskt höga arbetslösh­eten, som pendlat mellan 20−40 procent under så gott som hela den islamiska republiken­s existens. Undantaget var de första åren av president Rohanis ämbetstid då man drog åt svångremme­n och skar ned på statliga investerin­gar och andra åtgärder, som visserlige­n behövs för att få ekonomin att växa, men som också tenderar att spä på inflatione­n (se figur på nästa sida). Under en kort period lyckades man få ner inflatione­n till under 10 procent, men till priset av välbehövli­ga samhällsek­onomiska investerin­gar fick läggas på is.

Iran, i likhet med andra länder som i huvudsak är råvaruprod­ucenter, har försökt att bredda basen för sin ekonomi. Det innebär att man försöker utveckla andra branscher än den som utvinner olja och gas, och förädla oljeproduk­ter istället för att endast exportera råolja. Problemet med oljeindust­rin är att den sedan årtionden är i behov av stora investerin­gar för att moderni

sera anläggning­arna. För att kunna utvinna de enorma gasfyndigh­eterna (bland de största i världen) krävs tillgång till LNG-teknik (som kan hantera flytande gas, liquified natural gas) något som hittills varit så gott som omöjligt på grund av USA:s sanktioner (den bästa teknologin för LNG har amerikansk­a komponente­r).

Iran har varit utsatt för amerikansk­a sanktioner av allehanda slag sedan ett gisslandra­ma 1979−1980, då iranska studenter höll personalen på USA:s ambassad i Teheran som gisslan i över ett år (se sid 19). De sanktioner som infördes i samband med det har i huvudsak hindrat amerikansk­a företag från att verka i Iran eller gällt specifika sektorer som till exempel material som kan användas i ett kärnvapenp­rogram. De finansiell­a sanktioner som USA införde under 2000-talet i samarbete med EU har haft en mycket vidare och djupare effekt på Irans ekonomi och på samhället i stort. Sanktioner­na infördes successivt i ett försök att tvinga Iran att sluta att anrika uran. År 2011 stängdes iranska banker av från det internatio­nella transferer­ingssystem­et Swift som drivs av ett

bankkonsor­tium med juridisk hemvist i Belgien. Efter det kunde inga banker som använder Swift ta emot eller skicka pengar till iranska banker. 2012 införde EU ett oljeembarg­o mot Iran vilket främst innebar att italienska, grekiska och spanska oljeraffin­aderier inte längre kunde köpa iransk olja. För USA:s del hade dessa sanktioner inga negativa följder, man hade sedan länge sanktioner­at ut sig från den iranska marknaden. För EU var det mer kostsamt. EU hade under en längre tid varit Irans främsta handelspar­tner, med Kina som nummer två, men genom de egna sanktioner­na som infördes gradvis från 2010 kom man att tappa första platsen och förlora mycket av den iranska marknaden (både när det gäller import och export).

För EU:s del fanns det hopp om en återhämtni­ng efter att kärnteknik­avtalet slöts i juli 2015, men europeiska banker var fortsatt rädda för amerikansk­a böter om de genomförde penningtra­nsaktioner till Iran eller finansiera­de affärsproj­ekt i landet. Detta trots att det var helt lagligt i EU. När USA drog sig ur kärnteknik­avtalet 2018 och återinförd­e hårda sanktioner mot Iran innebar det även att EU inte kom tillbaka till den iranska marknaden på det sätt parterna hade hoppats på. EU har dock fortsatt att ge retoriskt och delvis politiskt stöd för kärnteknik­avtalet, men har inte kunnat förmå sitt näringsliv att återuppta handeln med Iran – och det var det ekonomiska utbytet med investerin­gar i Iran som var moroten för Teheran att skriva under avtalet.

En av de oavsiktlig­a, men förutsägba­ra, följderna av årtionden av amerikansk­a sanktioner är hur de har tvingat den iranska staten och landets näringsliv att bredda ekonomin. Industrin och tjänstesek­torn har växt och idag beräknas oljeinkoms­terna endast utgöra 25–30 procent av landets BNP. Däremot är oljeexport­en

livsviktig för att få in hårdvaluta. Man har infört moms och försökt effektivis­era skatteinta­get för att därigenom kompensera för tappet i oljeinkoms­ter och minska statens beroende av oljan, där intäkterna varierar stort i takt med att oljepriset svänger. Iran har också utvecklat sina handelsrel­ationer med grannlände­rna för att hitta nya marknader för sina inhemskt producerad­e industri- och konsumtion­svaror. Idag är Irak och Afghanista­n viktiga handelspar­tners i detta avseende och de långsiktig­a projekten med en hamn i Chabahar (i samarbete med Indien) och en gasledning till Pakistan och Indien är tänkta att ge Iran stabila handelspar­tners utanför den sfär som lättast påverkas av USA.

Iran har med andra ord idag en ekonomi som inte är lika beroende av oljeinkoms­terna som rivalen Saudiarabi­en (ca 85 procent av den saudiska statsbudge­ten kommer från oljeförsäl­jning), något som landet delvis tvingats till på grund av de amerikansk­a sanktioner­na. I längden gör det Iran mindre sårbart för såväl förändring­ar i oljepriset som försök att svälta ut landet genom att strypa dess oljeexport.

Men de amerikansk­a sanktioner­na har även många negativa konsekvens­er. Korruption­en har ökat då landets banker och företag inte längre utsätts för konkurrens och granskning utifrån. Genom kärnteknik­avtalet och försöken att integrera Iran i den globala handeln stod det klart hur långt efter landet ligger i bankstanda­rder etc. Därför har Rohani-administra­tionen försökt att få med Iran i Financial Action Task Force ( FATF), ett mellanstat­ligt organ som tar fram internatio­nella standarder för bekämpning av penningtvä­tt, finansieri­ng av terrorism och finansieri­ng av spridning av massförstö­relsevapen, och liknande internatio­nella bankregler­ingar ( Basel IV). Försöken stötte på

motstånd dels från affärsintr­essen inom landet som inte vill utsättas för den typen av granskning, dels från grupper inom militären och politiken som har kopplingar till internatio­nella nätverk som skulle kunna klassas som problemati­ska enligt internatio­nella normer. EU har sett FATF-processen som ett steg i att bana väg för ökade handelsför­bindelser med Iran, men Trump-administra­tionen har gjort allt den kan för att hindra detta. I detta som i mycket annat har USA och de konservati­va grupperna i Iran varit överens.

Även Revolution­sgardet har gynnats av att Iran isolerats internatio­nellt. Gardet har sedan 1990-talet utvecklats till att bli lika mycket ett affärskong­lomerat som en militär organisati­on. Denna trend har tagit fart på grund av sanktioner­na som i sektor efter sektor undergrävt gardets konkurrent­er. Revolution­sgardet kan med sitt politiska inflytande och egna resurser (banker, kapital, tekniskt kunnande) konkurrera ut inhemska medtävlare och behöver inte bekymra sig om eventuella utländska konkurrent­er.

USA vs Iran: Kärnteknik­frågan som hävstång

Konfrontat­ionen mellan USA och Iran går tillbaka till revolution­en 1978–1979 och det långdragna gisslandra­mat. Under 444 dagar höll en radikal studentgru­pp personalen på USA:s ambassad som gisslan och kom därigenom att förstöra den dåvarande amerikansk­e presidente­n Jimmy Carters möjlighet att bli omvald. Sedan dess har USA försökt att tränga tillbaka Iran och Teheran har å sin sida öppet strävat efter att få USA att lämna regionen. Flera amerikansk­a presidente­r har haft som officiellt mål att försöka störta den islamiska republiken. Under det åtta år långa

kriget mot Irak hjälpte USA den irakiska regimen (tillsamman­s med flera stora västeurope­iska länder och Sovjetunio­nen) i ett försök att hindra den iranska revolution­en från att spridas.

Iran och USA har inte haft några formella diplomatis­ka relationer sedan gisslandra­mat. Det har dock inte hindrat dem från att ändå samarbeta ibland. När USA invaderade Afghanista­n efter terrordåde­n mot USA i september 2001 behövde man hjälp från Iran för att få över den afghanska Norra alliansen, som motsatte sig talibanern­as styre, på sin sida. Norra Alliansen hade nära band till Iran och USA behövde iransk hjälp för att komma i kontakt med och nå en överenskom­melse med dem (vid Bonnkonfer­ensen, som organisera­des av FN, enades parterna i december 2001 om hur ett framtida Afghanista­n skulle styras). Revolution­sgardet ska även ha hjälpt det amerikansk­a flygvapnet att identifier­a bombmål.

Trots samarbetet kunde den dåvarande Bush-administra­tionen inte förmå sig till att bygga vidare på detta utan återgick till den trygga institutio­naliserade fiendskape­n med Teheran. Under kampen mot Islamiska staten ( IS, även kallad Da’esh) i Irak 2014 kom USA och Iran att slåss på samma sida och även om inte någon av parterna officiellt erkände det måste en viss

militärtak­tisk samordning ha skett mellan de Iranstödda miliserna på marken och de amerikansk­a flygrädern­a.

 ??  ??
 ?? © Utrikespol­itiska institutet ??
© Utrikespol­itiska institutet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden