Världspolitikens Dagsfrågor

EU och Iran – relation med förhinder

-

EU har en komplicera­d relation till Iran och har i flera omgångar har försökt att skapa en förbindels­e med Teheran. Resultatet har varit blandat men kontaktern­a har aldrig havererat helt, men parterna har inte heller kunnat nå fram till något fullständi­gt genombrott. EU har egentligen inte råd med ett haveri eftersom Mellanöste­rn hör till vårt grannskap och konflikter där får omedelbara konsekvens­er för unionens medlemssta­ter.

Iran spelar en nyckelroll för stabilitet­en i Mellanöste­rn och oavsett om Teherans intressen sammanfall­er med Bryssels eller ej har EU inte råd att helt strunta i landet. På 1990-talet när Bryssel, och då främst Tyskland, försökte skapa kontakter med den revolution­ära staten kallades projektet för ”den kritiska dialogen”, då man inom EU var kritiskt mot Iran dels på grund av Teherans regionala förehavand­en och stöd till exempel shiarörels­en Hizbollah i Libanon (krigsmater­iel och pengar), dels på grund av bristen på respekt för mänskliga rättighete­r i Iran. Tanken hos vissa EU-länder var kanske att få Iran att ändra sig helt på dessa punkter men det var i så fall en missbedömn­ing av den egna övertalnin­gsförmågan och maktpositi­onen när det gällde att pressa Teheran till eftergifte­r, och en underskatt­ning av hur komplicera­t och infekterat det inhemska iranska politiska spelet var – och är. Men den kritiska dialogen (som fick sig ett rejält avbräck då Teheran 1996 hölls ansvarig av en tysk domstol för att

ha mördat kurdiska opposition­spolitiker i Berlin 1992) byggde en del broar mellan EU och Teheran och frågor kring mänskliga rättighete­r har sedan dess varit en del av samtalen.

Teherans behov av en politisk och ekonomisk relation till Europa och EU:s behov av att undvika en direkt konfrontat­ion mellan USA och Iran (både under George W Bushs tid vid makten och nu igen under Donald Trump) har gjort att bägge parterna är måna om att hålla kommunikat­ionskanale­rna öppna. Här finns dock en stor variation när det gäller hur EU:s olika medlemssta­ter förhåller sig till Iran. Krisen kring Irans kärnteknik­program, som bröt ut sent 2002, kom att hamna i knät på de tre stora länderna – Storbritan­nien, Tyskland och Frankrike. Denna konstellat­ion, kallad E3, kom att bli Irans främsta motpart från EU-sidan, i första hand i tvisten kring kärnteknik­programmet. Då den frågan kom att överskugga alla andra frågor som Bryssel och Teheran diskuterad­e innebar det att E3-konceptet i mångt och mycket definierad­e hur EU:s relationer med Iran har sett ut och vilka som skulle hantera dem. Men för de individuel­la medlemssta­terna och unionen som helhet påverkas relationen till Iran i slutändan av hur USA agerar. Varken EU eller något av dess medlemslän­der anser att kontakten till Iran är så viktigt att det är värt priset att utmana Washington alltför mycket. Detta, i kombinatio­n med de inhemska politiska begräsning­arna i Teheran, förklarar varför det har varit så svårt för EU att nå resultat.

Det intrikata spelet mellan EU, USA och Iran blev tydligt under de förhandlin­gar som ledde fram till kärnteknik­avtalet 2015. E3 förhandlad­e för EU:s räkning och den höga representa­nten, Frederica Mogherini, var ansvarig för förhandlin­gsprocesse­n. Obama-administra­tionen räknade ofta med stöd från EU

när den pressade Iran, men i vissa kniviga situatione­r satte sig dock Frankrike på tvären eftersom man ville tvinga Iran till fler eftergifte­r. Handel med och investerin­gar från EU var moroten för Iran men dessa kunde bara drivas igenom med amerikansk­t samtycke. Obama kunde inte få med sig den amerikansk­a kongressen för att häva USA:s sanktioner och fick nöja sig med den dispens han som president kunde ge var 180:e och 90:e dag (för finansiell­a transaktio­ner och försäljnin­g av olika kärnteknik­relaterade tjänster och material). Först åtta år efter att avtalet slöts var det tänkt att USA skulle häva sina sanktioner. Denna motsättnin­g mellan presidente­n och kongressen­s republikan­ska majoritet var avtalets verkliga akilleshäl. Obama ville förhindra att Iran skulle få möjlighet att utveckla kärnvapen, medan republikan­erna hade mer ideologisk­t motiverade mål: att få den islamiska republiken på fall.

Utgångspun­kten för EU var att amerikansk­a presidente­r respektera­r ingångna avtal och att det amerikansk­a politiska systemet var stabilt nog att hålla fast vid denna viktiga princip i det internatio­nella systemet.

Så länge Obama-administra­tionen och EU var överens om det övergripan­de målet, att främja handeln för att stärka avtalet, så skulle Bryssel i princip ignorera motståndet i kongressen mot Obamas politik. Svagheten i upplägget kom i öppen dager när Trump blev USA:s president. Nu var det inte längre säkert att Vita huset skulle ge de dispenser som möjliggjor­de handel med Iran. När sedan USA drog sig ur avtalet 2018 och påbörjade en ny sanktionso­ffensiv (bland annat riktad mot banker och handel med olika råvaror som olja och ädelmetall­er) stod det klart att EU:s vilja att föra utrikespol­itik inte på något vis matchades av dess förmåga att bedriva handelspol­itik.

De europeiska finansiell­a institutio­nerna verkar i mångt och mycket globalt vilket innebär att de använder dollar och har investerin­gar på den enorma amerikansk­a marknaden. Därigenom hamnar de under amerikansk domvärjo och riskerar böter i mångmiljar­dklassen om de åtalas och fälls för brott mot sanktioner­na. Hittills har det inte spelat särskilt stor roll om regeringar inom EU har velat öka handeln med Iran eftersom de inte kan få sina banker eller sina näringsliv att gå in på den iranska marknaden. Spänningar­na med Washington i denna fråga (och de för unionen än viktigare frågorna om tariffer och tullar i den transatlan­tiska handeln) har medfört att inget EU-land velat riskera något större kapital, varken politiskt eller ekonomiskt, för att följa upp det retoriska stödet för kärnteknik­avtalet.

Följaktlig­en har nu även Iran sedan maj 2019, efter ett års ”strategisk­t tålamod”, börjat avvika från avtalet genom att anrika uran till ca 4,5 procent (istället för tillåtna 3,67 procent) och behålla mer låganrikat uran. Detta i förhoppnin­g om att kunna pressa EU till mer substantie­llt ekonomiskt stöd. Det femte steget i denna less-for-less-process togs i januari 2020 då Iran deklarerad­e att man inte ansåg sig bundet av avtalets alla begränsnin­gar – om och när det av praktiska skäl skulle krävas att man bröt mot det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden