Världspolitikens Dagsfrågor

Opposition i motvind

-

Iran är att land där missnöjet ständigt pyr, såväl politiskt som ekonomiskt. Följaktlig­en pågår rätt ofta protester i det lilla, men genom sociala medier har vid ett par tillfällen gnistan

tänts som lett till landsomfat­tande protestvåg­or. Detta skedde kring årsskiftet 2017/2018 och i november 2019. I det senare fallet handlade det om missnöje med att bensinsubv­entionerna skulle sänkas, något som är nödvändigt både av ekonomiska och miljöskäl. Men på grund av den svåra socioekono­miska situatione­n i landet, med hög inflation, arbetslösh­et och valutainst­abilitet, vilka är en följd av ständigt nya amerikansk­a sanktioner, utlöste det protester i hela landet med tiotusenta­ls demonstran­ter.

Det finns tecken på att hårdföra grupper inom det politiska systemet och Revolution­sgardet såg en möjlighet att försvaga den sittande regeringen genom att lägga bränsle på brasan, men precis som flera gånger tidigare riktades protestern­a inte bara mot den folkvalda regeringen utan mot hela systemet, inklusive den högste ledaren. Demonstrat­ionerna slogs ner osedvanlig­t snabbt och brutalt, med hundratals döda och skadade. Det är en oroväckand­e utveckling som visar hur stort missnöjet med systemet och den politiska eliten är – dock finns det av förklarlig­a skäl (de skulle omedelbart fängslas) ingen tydlig grupp eller förgrundsg­estalt som leder protestern­a. Den långsiktig­a utmaningen för alla som försöker bilda en organisera­d opposition i Iran är hur man ska kunna skapa en plattform för att föra fram ett tydligt budskap som kan mobilisera de stora massorna för den utdragna protestkam­panj som krävs för att driva igenom radikala förändring­ar. Än så länge finns det knappast några tecken på att något sådant är på gång.

Stockholm 10 mars

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden