Mitt i Vasastan

Stor oro när läsarna berättar om BB-krisen

- Helene Claesson

Jag vill vara glad. Men allt jag känner är oro. De där meningarna återkommer i mejlen efter förra veckans krönika där jag bad er dela med er av era erfarenhet­er av förlossnin­gsvården i Stockholm. Oron över att inte veta var man ska föda, över att behöva åka bil till en annan stad när allt satt igång, över att inte hinna fram i tid. Några berättar om läkare som försöker övertala dem att inte göra kejsarsnit­t då det redan tycks vara dåligt med tider för planerade kejsarsnit­t. En blivande mamma vars bebis ligger i säte (dvs med stjärten nedåt) skriver och berättar att hon till slut fick en tid för planerat snitt i Södertälje fyra dagar innan planerad födsel. Så här skriver hon:

”Kände mig så ledsen efter samtalet med läkaren. Ställde mig i duschen och grät i 30 minuter. Är nu livrädd att förlossnin­gen ska starta innan datumet för det planerade snittet och att vi inte ska hinna in till förlossnin­gen/ inte få någon plats/ bli hänvisade till sjukhus långt bort. Pratade även med min MVC-barnmorska i går, som berättade att det är ett oerhört pressat läge efter BB Sophias stängning. Alla BB Sophias planerade snitt har fördelats ut på övriga förlossnin­gskliniker i Stockholm - så det är fullt överallt!”

efterlyser möjlighete­n till hemförloss- ning:

”Jag ska föda mitt första barn, och har inga vänner med barn då jag själv är ganska ung så jag har ingen direkt att prata med om detta. Samtidigt som jag längtar efter att få barn är jag livrädd. Jag är listad på BB Stockholm men jag vet inte hur många de listat. Man får ju intrycket att samtliga förlossnin­gsavdelnin­gar skriver upp människor de egentligen inte har plats för, och om BB Stockholm i nuläget är det mest eftertrakt­ade kanske det i själva verket var idiotiskt av mig att be att få bli listad där?

Jag kan inte förstå varför landstinge­t nu inte erbjuder hemförloss­ningar till oss som föder vårt första barn. Hur kan det rimligtvis vara FARLIGARE än den otroliga otrygghet de i nuläget erbjuder? Jag vill inte sitta med värkar i en bil till Örebro (som längst?). Jag vill inte bli utkastad från BB/sjukhus efter 6 timmar - men ska det krävas att man ådrar sig förlossnin­gsskador för att man ska få vara kvar?”

Fortsätt mejla om er oro och era erfarenhet­er. Vi fortsätter att bevaka BB-krisen i Stockholm. Följ oss på StockholmD­irekt.se.

 ??  ?? Några mejlskriva­re
Några mejlskriva­re

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden