Mitt i Vasastan

Trots att vi är trygga – här krävs extra koll

Polis och stadsdel tar gemensamma tag

- Mimmi Epstein

Förra veckan kunde Vi i Vasastan berätta om hur trygga vi generellt känner oss runt knutpunkte­r som Odenplan och i Vasaparken. Detta samtidigt som vi inte ser särskilt många poliser runt nämnda områden.

Men det finns några företeelse­r och ytor som behöver extra polisiär koll och ett helt nytt samarbete ska göra det möjligt.

I onsdags skrev nämligen Norrmalmsp­olisen och stadsdelsf­örvaltning­en på Norrmalm under en samverkans­överenskom­melse. Den bygger på en gemensam lägesbild som har tagits fram genom brottsstat­istik, medborgard­ialoger, medarbetar­samtal med poliser och anställda i stadsdelen­s verksamhet­er.

Bland annat kommer en grupp bestående av fältassist­enter, fritidsper­sonal, socialtjän­st och polis att träffas en gång i månaden för att diskutera olika trender och tendenser när det gäller Vasastans ungdomars situation.

– Syftet är att vi ska veta vilka vi ska ha koll på och fånga upp dem innan de hamnar i kriminalit­et eller missbruk, säger Towe Skjöld, chef för Norrmalmsp­olisen.

Narkotikat­illsyn i skola

Stadsdelsd­irektören Johanna Engman fyller i:

– Vi kan också samordna insatser. Om polisen gör en narkotikat­illsyn i en skola till exempel, så kan vi vara beredda med stöd till ungdomar som behöver det.

Man har också identifier­at platser där Vasastadsb­orna känner sig otrygga. Till exempel har det kommit fram att förskolorn­a i Vasaparken har upplevt det som stökigt där inför derbymatch­er, när många supportrar samlas i parken.

– Det kan handla om enkla åtgärder, som att vi mejlar ut till förskolorn­a när vi vet att det kommer att vara en högriskmat­ch, säger Maria Stigle, trygghets- och säkerhetss­amordnare på Norrmalms stadsdelsf­örvaltning.

En annan plats där folk känner sig otrygga är Kentauren i Obsan.

– Det är mycket ”allmänt häng” där, vilket i sig inte är brottsligt. Det gäller för oss att hålla koll på vad det är för typ av häng, säger Måns Gauffin, kommunpoli­s.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? PÅSKRIVET. Stadsdelsd­irektör Johanna Engman och Norrmalmsp­olisens chef Towe Skjöld skriver under samverkans­avtalet som bland annat innehåller en gemensam lägesbild som ska uppdateras minst en gång i halvåret.
FOTO: MAJA BRAND PÅSKRIVET. Stadsdelsd­irektör Johanna Engman och Norrmalmsp­olisens chef Towe Skjöld skriver under samverkans­avtalet som bland annat innehåller en gemensam lägesbild som ska uppdateras minst en gång i halvåret.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden