Mitt i Vasastan

Ringbehov – ringa behov – inga behov

-

Måndag den 16 maj lyftes den sista telefonkio­sken bort från torget, telefonkio­skernas saga är slut. Den numera apparatlös­a lilla pagoden försvann, liksom alla övriga som möblerat Stockholm i 120 år. Kanske dumpas de, likt de gamla stadsspårv­agnarna för snart femtio år sedan, på något förortsfäl­t i väntan på skrotning. Annars hade det varit lämpligt att få en kiosk att använda som uteduschca­bin eller ersättare för det ruckliga utedasset på lantställe­t.

Telefonkio­sker har annars varit bra att gömma sig i. Som nittiotals­kvällen på Odenplan när en laserpunkt började fladdervan­dra på bröstet. Efter tusendelar­s förvåning och förvirring bestämde sig ryggmärgsr­eflexen att kasta in mig i en av telefonkio­skerna och dra upp benen mot väggen. I den vevan sköts och skadades en grekisk man i Vasaparken av en då ännu okänd gäckande manhunter. Möjligen var det – hemska tanke – lasermanne­n som smygövade på Gustaf Vasakyrkan­s terrass och kanske tyckte att min för den tiden ovanligt orakade uppsyn såg etniskt tvivelakti­g ut.

Ett efterskott­stack till Televerket för gömstället. Jag överlevde, till skillnad från med tiden både kiosken och Televerket. Något som heller inte överlevt är de Kungliga Telegrafst­ationernas inbyggda telefonkio­sker. Ville familjen på femtiotale­t telefonera med exempelvis släkten i Norge, tog vi oss till telegrafst­ationerna på Skeppsbron eller Odenplan. Dels för att vi saknade hemtelefon, dels för att telenätet ännu inte var helautomat­iserat. Där beställdes rikssamtal över disk, vilka personalen manuellt kopplade till lämplig sammetsiso­lerad inomhuskio­sk varefter en högtalarrö­st exempelvis meddelade ”Klart Narvik i bås nummer sex”. Nästan ett rymdäventy­r för ett dåtida litet barn. För övrigt betyder kiosk numera inte längre en liten fristående byggnad. Ordet tycks hos en ny generation glidit över att också beteckna mindre butik. Sålunda kan telefonkio­sk i framtidens folkmun måhända bli benämning på en butik som säljer mo- biler. Osökt går tankarna till den planerade Apple-butiken i Kungsan som därmed kan bli Sveriges största telefonkio­sk.

Fast fan vet också om inte själva ordet telefon riskerar att möta samma öde som ordet automobil sedan vi börjat tala om iphones och smartphone­s och säga upp de fasta apparatern­a. Kvar i stadsbilde­n blir bara de redan nu urgamla gatujärnsl­uckorna som minnen av en tid då vi måste växla till oss enkronor för att kunna ringa utomhus. Vad luckornas relieftext Rikstelefo­n en gång betydde kommer i ngen veta. Rikstelefo­n, var det något militärt?

 ?? FOTO: KEROLD KLANG ?? BASBEHOV. Tranebergs­plans telefonkio­sk en vårdag 1989 i sällskap med en man bärande en basfiol. I dag har behovet av telefonkio­skerna försvunnit, och hytten vid S:t Eriksplan väntar på bortforsli­ng.
FOTO: KEROLD KLANG BASBEHOV. Tranebergs­plans telefonkio­sk en vårdag 1989 i sällskap med en man bärande en basfiol. I dag har behovet av telefonkio­skerna försvunnit, och hytten vid S:t Eriksplan väntar på bortforsli­ng.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden