Mitt i Vasastan

På perrongen: Va, är det rökfritt här?

- Maria Forsström

1 januari 2015 infördes rökförbud på samtliga utomhusper­ronger i SL:s regi, och då sades att skyltar och informatio­n om rökförbude­t skulle komma upp några månader senare. Det är nu ett år sedan och ännu är det få som känner till förbudet eftersom de utlovade skyltarna är cirka 5x5 centimeter stora, ljusblå och sitter i hörnet av informatio­nstavlorna mitt på perrongen.

”Jag visste inte om det”

På Gamla stans perrong står Amanda, 20, och röker.

– Jag visste inte om det, faktiskt. Jag har ju sett skyltar på busshållpl­atserna och där står jag inte eftersom det vore taskigt mot andra. Men nu när jag vet ska jag tänka på det, säger hon.

Ungefär likadant säger de andra rökarna. Det är bara en man, längst bort i den öppna delen, som är medveten om förbudet och ursäktar sig med att han är röksugen.

Magdalena Strömgren och sonen Jamie, 4 månader, från Karlaplan sitter i solen på perrongen och försöker undvika röken. Inte ens hon känner till att det är rökförbud.

– Är det? Jag har velat säga till men det finns ju ingenting att peka på! Jag väljer specifikt att byta här för att få lite sol men då hamnar man direkt mitt bland rökarna, säger hon.

– Det är likadant på pendeltågs­stationern­a. Det är inte okej bara för att en liten bit är utomhus, tycker jag.

SL hoppas på skyltarna

Enligt SL är efterlevna­den ”sådär” vad gäller förbudet.

– Vi kan ju inte bötfälla någon eller beivra brott. Men vi har satt upp skyltar vid entréhalla­r och informatio­nstavlor och hoppas att folk läser dem, säger Claes Keiso, presskommu­nikatör.

Så man får inte röka men inget händer om man röker?

– Ordningsva­kter har förstås rätt att gå fram och tillrättav­isa folk och avvisa den som inte korrigerar sitt beteende. Men främst hoppas vi att det ska bli bättre med tiden när det får fäste hos rökarna själva att de inte ska röka på utomhuspla­ttformarna.

Det råder rökförbud på samtliga uteperrong­er sedan över ett år, men få känner till det. Skyltarna är praktiskt taget osynliga och det enda SL kan göra är att hoppas.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? Den lilla, lilla skylten. VISSTE INTE. Magdalena Strömgren med fyramånade­rs Jamie är lika förvånad som rökarna själva över att det är rökförbud på perrongen. ”Jag har velat säga till.”
FOTO: MAJA BRAND Den lilla, lilla skylten. VISSTE INTE. Magdalena Strömgren med fyramånade­rs Jamie är lika förvånad som rökarna själva över att det är rökförbud på perrongen. ”Jag har velat säga till.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden