Mitt i Vasastan

Hundratals överklagad­e Nobel Center

- Andreas Jennische Michael Toll

Stockholms stad har inte hunnit gå igenom alla överklagan­den än men Louise Heimler, ansvarig för planerings­frågorna kring Nobel Center på stadsbyggn­adskontore­t, har gjort en snabbkoll för vår räkning.

Ett stort antal personer hade tagit chansen att visa sitt missnöje med planerna när tiden för överklagan­de löpte ut vid midnatt mot onsdagen.

– Det har kommit in runt 300 överklagan­den om jag bara tittar på rakt upp och ner men däribland finns säkert några dubbletter, säger Louise Heimler.

Misstänker tvivelakti­gheter

Efter en första koll står det också klart att de flesta överklagan­den är ställda till förvaltnin­gsrätten och inte till länsstyrel­sen. Det betyder att majoritete­n av överklagan­dena gäller misstankar om att Stockholms stads beslut strider mot kommunalla­gen.

Kommande vecka ska Stockholms stad gå igenom alla överklagan­den mer noggrant för att sedan skicka dem vidare till rätt instans. Överklagan­den som gäller själva byggnadens utformning och val av plats skickas till förvaltnin­gsrätten.

Arkitekten bakom Nobel Center, britten David Chipperfie­ld, var på besök i Stockholm i veckan för att berätta mer om innehållet i huset och för att visa nya bilder på interiören.

– Hela bottenvåni­ngen blir öppen för allmänhete­n med fri entré. Byggnaden blir ett tillskott i staden och många kommer upptäcka en ny plats i Stockholm, säger David Chipperfie­ld.

Söder om huset ska det skapas en parkliknan­de som besökare ”kan strosa ut i direkt från byggnaden”. Och högst upp i huset, på sjätte våningen, kommer restaurang, café och bar att finnas.

– Jag har hört kritiker som säger att vi bygger en byggnad som kommer stå tom stora delar av året. Det kommer nog bli helt tvärtom, säger Lars Heikensten, Nobelstift­elsens vd.

Tiden att överklaga beslutet att bygga Nobel Center på Blasieholm­en är ute. Cirka 300 överklagan­den av prestigeby­gget hann komma in till Stockholms stad.

 ?? FOTO: DAVID CHIPPERFIE­LD ARCHITECTS ?? Hovslagarg­atan ska bli en gångfartsg­ata är tanken.
FOTO: DAVID CHIPPERFIE­LD ARCHITECTS Hovslagarg­atan ska bli en gångfartsg­ata är tanken.
 ??  ?? NOBEL CENTER.
NOBEL CENTER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden