Mitt i Vasastan

Hennes förslag: ”Beslagta villorna”

- Ellinor Prawitz

Ett flygblad om att beslagta villorna i Bromma har väckt frågor hos villaägarn­a. Vi har träffat kvinnan bakom aktionen.

– Jag tycker inte att det är hållbart att vissa människor ska bo på så stor yta, säger Sofia Larsson.

De senaste veckorna har en broschyr trillat ner i runt 3 000 villabrevl­ådor i Bromma. Broschyren består av foton och ett ”medborgarf­örslag” om att beslagta halva villan och inreda så att två familjer får plats. På så sätt kan man förtäta i området.

Segregerat och orört

Lappen har skapat reaktioner på nätet. Några har funderat på om aktivister ligger bakom. Men så är det inte. Sofia Larsson är uppvuxen i Bromma och läser en kurs om arkitektro­llen i samhället på Kungliga konsthögsk­olan. Det är hon som har delat ut lapparna.

– Jag har länge tänkt på hur segregerat Bromma är, väldigt homogent. Jag har också känt att det är ett område som lämnas lite ifred. Eftersom Bromma ändå är en maktfaktor, med de positioner som alla har här i samhället, så är det som att det får vara sin lilla enklav. Det är ingen som riktigt rör vid det. Tanken var att störa status quo lite, säger hon.

För att göra det har hon utfört olika ”aktioner”.

– Jag har till exempel klätt mig annorlunda på tolvan och testat rökbomber på Kärsön som en utsikt på morgonen åt de som bor på Grönviksvä­gen, säger hon.

”Inte hållbart”

Men det största har varit ”medborgarf­örslaget”.

– Jag tycker inte att det är hållbart att vissa människor ska bo på så stor yta. Men jag förstår ju att det här är ett helt absurt förslag, det kommer aldrig hända liksom, säger Sofia.

Lappen har väckt obehag och upplevts som hotfull av vissa. Men det har inte varit meningen, enligt Sofia som har tänkt att det hela är ganska harmlöst. Syftet är att folk ska tänka efter i en tid av bostadskri­s.

– När det finns en maktfaktor så innebär det också något slags ansvar. Och ansvar tycker jag kräver reflektion. Bara genom att bo här så har man en viss status som normbildan­de för resten av samhället, säger hon.

 ?? FOTO: ELLINOR PRAWITZ ?? UTDELNING. Det har tagit Sofia flera besök
till Bromma för att lyckas lägga flygbladen
i alla brevlådor.
FOTO: ELLINOR PRAWITZ UTDELNING. Det har tagit Sofia flera besök till Bromma för att lyckas lägga flygbladen i alla brevlådor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden