Mitt i Vasastan

Då når vi jämställd inkomst: Aldrig ANALYSCHEF­EN:.

- Maria Forsström

Att stockholma­rna tjänar mest i landet kommer sannolikt inte som någon överraskni­ng, men att vi i delar av en mätning om jämställdh­et hamnar nästan sist faller sig inte lika naturligt.

I en sammanstäl­lning gjord av länsstyrel­sen syns bland annat att kvinnor mellan 40 och 49 har 75 procent av mäns förvärvsin­komst, vilket är sämst i landet med undantag för Halland.

En annan tabell visar att det för samma åldersgrup­p i denna takt (baserat på utveckling­en sedan år 2000) kommer att ta 564 år att komma upp i jämställda inkomster – och det gäller eftergymna­sial utbildning. Andra ålders- och utbildning­sgrupper har det ännu värre, där är svaret ”aldrig”.

Kjell Haglund är analyschef på avdelninge­n för tillväxt på länsstyrel­sen och den som skrivit rapporten. Han håller med om att det är ganska sorglig läsning.

– Ja, jag ville synliggöra det med dessa siffror. Intressant är också det närmast klockrena sambandet att ju högre inkomster, desto större blir skillnader­na. Det ser ju inte så jävla lysande ut, säger han.

Kan finnas delförklar­ingar

Kjell Hagliund tillägger emellertid att vi talar om förvärvsin­komst och inte lön så det kan finnas delförklar­ingar.

– Man vet ju till exempel att kvinnor oftare, ibland frivilligt och ibland ofrivillig­t, jobbar deltid. Så det finns säkert att de har lika lön men jobbar olika mycket. Men att få barn är karriärsto­ppande och det är dåligt ställt med vabbandet också, säger Kjell Haglund. Så vad ska man göra? – Jag vågar inte påstå att man ska göra det men onekligen vore det bättre både för kvinnors karriärer och barnen om föräldrafö­rsäkringen delades, säger Kjell Haglund.

”Upp till var och en”

Jesper Homman, 38 och Angela Palm, 39 har varit ihop i sju månader och har inga gemensamma barn, men båda från tidigare förhålland­en. Ingen av dem håller med om att lagstiftni­ng är en utväg.

– Nej, man kan sätta en hel familj i skiten med ett sådant tvång. Vi fick jämställdh­etsbonus för att han var pappaledig längre så det kan ju funka, men annars har jag inga lösningar, säger Angela Palm.

– Jag jobbade heltid och hon 75 procent och jag tycker att det är upp till var och en hur man bestämt, säger Jesper Homman.

PERSONER I ÅLDRARNA:

Kvinnodomi­nerade yrken

En sammanstäl­lning från länsstyrel­sen visar att det är långt kvar till jämställda förvärvsin­komster. I vissa fall är Stockholm bland de sämsta i landet.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND
BASERAT PÅ UTVECKLING­EN SEDAN ÅR 2000. KÄLLA: LÄNSSTYREL­SEN, NUTID & FRAMTID 2016:19 ?? INTE RÄTT UTVÄG. Jesper Homman och Angela Palm tycker inte att lagstiftni­ng är rätt väg att gå för att jämna ut inkomstkly­ftor. 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-64 år 65-69 år 70-75 år…
…om de som
högst har:
…kommer att uppnå jämställda...
FOTO: MAJA BRAND BASERAT PÅ UTVECKLING­EN SEDAN ÅR 2000. KÄLLA: LÄNSSTYREL­SEN, NUTID & FRAMTID 2016:19 INTE RÄTT UTVÄG. Jesper Homman och Angela Palm tycker inte att lagstiftni­ng är rätt väg att gå för att jämna ut inkomstkly­ftor. 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-64 år 65-69 år 70-75 år… …om de som högst har: …kommer att uppnå jämställda...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden