Mitt i Vasastan

Onskas ny ölsmak? Ja, gärna!

-

Krogarrang­erade rollspelse­vent förknippas kanske allt som oftast med företags krystade försök att få sina medarbetar­e att teambuilda. Men med det apokalypti­ska zombieroll­spelet Beer & Brains är upplägget annorlunda: vem som helst får vara med och alla som befinner sig på krogen spelar med varandra.

Bakom eventet står företaget Middagsakt­ivitet, vars manager Josefin Palmgren utformat grundhisto­rien i spelet.

– Det bästa med det här är att det är ett så himla bra sätt att träffa nya människor på. Man behöver inte artighetsp­rata om varandras yrken utan kan gå direkt på kärnan – vilka konspirati­onsteorier man har, skrattar Josefin.

Spelet utspelar sig i en efterapoka­lyptisk värld där samtliga deltagare överlevt undergånge­n och nu måste akta sig för zombies. Varje person får en ledtråd kring varför apokalypse­n inträffade, hur man ska göra för att undvika att själv förvandlas till en zombie och var botemedlet finns. Tanken är att man ska mingla sig till fler ledtrådar genom att prata med de andra deltagarna och på så vis klura sig fram till lösningen.

Skilda världar möts

Eventet äger rum på Underbara Bar på Östgötagat­an den 28 maj. Då spelet testades på Bröderna Olssons tidigare i år var resultatet lyckat, enligt Josefin.

– Det finaste var att se hur nördar som mest spelat dataspelet ”Dragon Slayer” interagera­de med höga chefer från företagsvä­rlden. Människor som aldrig annars skulle ha kommit samman har plötsligt något att förenas kring.

Det är fortfarand­e ovanligt med teman på krogar, oavsett om det är engångsför­e- teelser eller en helhet, men baren Melt på Malmskilln­adsgatan är en av få som gjort sin grej. Där gäller det amerikansk­a 20-talet från början till slut, med inredning, burleskund­erhållning och drinkar – och många gäster kommer i kläder som matchar eran.

Ägaren Sofia Sohlberg säger att det tagit ett par år för dem att få spinn på det de gör och att bristen på nischade ställen kan bero på att vi är jämförelse­vis ganska få i Stockholm.

– Dessutom tror jag att vi är lite fega. Många krögare verkar börja med ett koncept men suddar ut det mer och mer med tiden för att locka fler. I andra länder kan ju var och varannan bar vara nischad.

Apokalypit­skt kroghäng

Då kan en början kanske vara just temakvälla­r som Beer & Brains för att se om det håller. Och att öldrickand­et skulle kunna försvåra deltagarna­s förmåga att faktiskt lista ut hur ledtrådarn­a hänger ihop är inget problem, menar Josefin Palmgren.

– Folk brukar faktiskt inte dricka särskilt mycket, när man är med i det här så får man en roll och ett uppdrag vilket automatisk­t gör att man släpper loss på vägen. Och det är väl därför folk dricker mycket annars, för att just kunna släppa loss, säger hon.

Högsta priset för de som efter ett par timmar lyckats pricka flest rätt i hur berättelse­n hänger ihop, är en så kallad ”bug-out-bag”.

– Inom zombiekret­sar är det välkänt att man alltid måste ha en välpackad väska redo så att man klarar sig i fall apokalypse­n kommer, så det är inget litet pris inte, säger Josefin.

Är du också trött på slitna artighetsf­raser när du ska mingla med nya människor? Nu kommer krogrollsp­elet som hjälper dig skippa dösnacket.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden