Mitt i Vasastan

”Korvfabrik­en” kan rivas och bli bostäder

NYA PLANER. Vill bygga nytt bostadshus med 7-8 våningar

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Ett åttavåning­shus med hundra bostäder och kommersiel­la lokaler i botten kan ersätta den gamla korvfabrik­en på Karlbergsv­ägen 77 där det i dag är kontor. Stadsmusee­t “beklagar” om befintlig byggnad rivs men ser inte att det finns tillräckli­ga kulturhist­oriska skäl att stoppa en rivning.

Byggnaden från 1960 på Karlbergsv­ägen 77 föreslås rivas och på platsen planeras ett nytt upp till åtta våningar högt bostadshus med kommersiel­la lokaler i botten.

I huset på Karlbergsv­ägen 77 som byggdes cirka 1960 bedrev Norrmalms livsmedel AB från början charkindus­tri. I dag är det kontorsver­ksamhet där. Huset ägs av SPG, Scandinavi­an Property Group, som hyr ut till bland andra Jensen vuxenutbil­dning. SPG:s plan är att riva byggnaden och på platsen vill man bygga ett sju till åtta våningar högt hus med upp till 100 bostäder.

– Det är för tidigt för några skisser, men om vi får igenom start-pm så kommer det att börja hända grejer. Vår ambition är en byggnad med upp till 100 bostadsrät­ter och kommersiel­la lokaler i botten, säger Carl Zetterqvis­t, projektled­are på SPG.

Han är försiktig med att prata om tidsplanen.

– Vi sitter i förhandlin­gar med våra hyresgäste­r, så det är känsligt att kommentera. Men vi är styrda av planproces­sen och hyreskontr­akten, säger Carl Zetterqvis­t.

Stadsmusee­t beklagar

Under nästa möte i stadsbyggn­adsnämnden väntas politikern­a fatta beslut om ett start-pm. Stadsmusee­t har i ett remissutlå­tande kommentera­t planen.

”Stadsmusee­t beklagar om ett genomföran­de av projektet innebär att befintlig byggnad rivs” står det i utlåtandet men museet bedömer inte att det finns tillräckli­ga kulturhist­oriska skäl för att avstyrka en rivning. I första hand vill man dock att möjlighete­rna att bevara och återanvänd­a huset ses över.

På Facebook varierar reaktioner­na.

”Trist, det behövs företagslo­kaler där” skriver en person. ”Håller tummarna för att huset man bygger i stället blir vackert och inte ännu en 60-talspastis­ch” och ”Hur fan kan byggnaden vara gulklassad?” kommentera­r andra.

Vår ambition är en byggnad med upp till 100 bostadsrät­ter och kommersiel­la lokaler i botten.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? ADJÖ? Huset på Karlbergsv­ägen 77 kan rivas och göra plats för ett nytt bostadshus med kommersiel­la lokaler i botten.
FOTO: MIMMI EPSTEIN ADJÖ? Huset på Karlbergsv­ägen 77 kan rivas och göra plats för ett nytt bostadshus med kommersiel­la lokaler i botten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden