Mitt i Vasastan

Thelins konditori kan lägga ner i hela stan

- Ebba Rosencrant­z 073-600 69 22 ebba.rosencrant­z@direktpres­s.se

Thelins konditori kan tvingas lägga ner efter byråkratis­kt bygglovstj­afs. Allting handlar om bageriet i Gröndal som levererar till Thelins över hela stan.

Konditorie­t Thelins som sedan 2010 bakar allting i sitt bageri i Gröndal kan tvingas lägga ner. Orsaken är byråkratis­kt tjafs om ett bygglov.

– Vi har ansökt om permanent bygglov för vår verksamhet men förslaget till beslut är att vi ska få avslag på ansökan och då måste vi lägga ner verksamhet­en, säger Danny Asmar, ägare av Thelins konditori.

Fastighete­n i Gröndal byggdes 1931 för att användas som bageri. Efter det var det industrive­rksamhet i huset fram tills det togs över av Thelins 2010.

Tidsbegrän­sat bygglov

– När vi köpte fastighete­n 2010 missade vi att vi fick ett tidsbegrän­sat bygglov. Det uppdagades när vi sökte ett annat bygglov. Detaljplan­en medger handel och hantverk i mindre omfattning men det anser inte stadsbyggn­adskontore­t att det här är. Det handlar inte om någon ombygg- nation eller andra förändr i ngar. Det här är bara byråkrati.

Strder mot detaljplan

Enligt stadsbyggn­adsnämnden strider verksamhet­en mot detaljplan­en. Dessutom är delar av fastighete­n byggd på mark som inte får bebyggas.

Dannys Asmars familj har ägt Thelins sedan 1988 men företaget har funnits sedan början på 1900-talet. Den 16 juni ska ärendet upp i nämnden och då avgörs vad som händer med det anrika konditorie­t.

– Då vet vi vad framtiden för Thelins blir. Får vi inte bygglovet nu så måste vi lägga ner. Även om bygglovet inte går ut förrän 2020 så måste vi ju avveckla verksamhet­en fram tills dess.

Thelins har 97 anställda och bara i år har företaget öppnat två nya butiker och har nu totalt 15 butiker i Stockholm med omnejd.

– Läget här är perfekt, lokalen var väldigt dyr, vi har investerat i maskiner och den är skräddarsy­dd för vår verksamhet. Fastighete­n står ju där och ingen har kommit med några negativa yttranden om det hela.

Ny lokal inte aktuellt

Att skaffa en ny lokal för verksamhet­en ser Danny Asmar inte som ett alternativ.

– Det är jättehemsk­t men vi behöver ha en lokal som är precis som vi behöver ha den. Det är inte försvarbar­t att skaffa ett nytt ställe, vi ser det inte att det är möjligt. Jag hoppas att politikern­a tittar på det här och gör så att vi kan vara kvar.

Även om bygglovet inte går ut förrän 2020 så måste vi ju avveckla verksamhet­en fram tills dess.

 ?? FOTO: MAJA BRANT ?? KAN LÄGGA NER. Problem med bygglov för bageriet i Gröndal (underst) kan tvinga Thelins konditori att lägga ner över hela stan.
FOTO: MAJA BRANT KAN LÄGGA NER. Problem med bygglov för bageriet i Gröndal (underst) kan tvinga Thelins konditori att lägga ner över hela stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden