Mitt i Vasastan

Skolavslut­ningen inte längre samma fylleslag som förut

- Maria Forsström maria.forsstrom@direktpres­s.se

Skolavslut­ningstider har av tradition ofta varit dränkta i olika typer av alkohol, men så är det inte längre. Unga är generellt mindre intressera­de av att supa och det märks också på Maria Ungdom, där högtider som dessa inte ens kräver extraperso­nal längre.

Skolavslut­ning och särskilt den i nian är ett klassiskt tillfälle för första fyllan. Men dagens ungdom visar inte alls samma intresse för att kräkas i buskarna som deras föräldrar en gång gjorde.

2001 drack 80 procent av ungdomarna i nionde klass alkohol. 2015, som den senaste mätningen är ifrån, var siffran 40 procent.

– Det har gått ner konstant, år efter år, även om det varit mer vissa år än andra, säger Håkan Leifman, direktör för CAN, Centralför­bundet för alkohol- och narkotikau­pplysning.

Mår dåligt av andra skäl

De gör mätningar varje år och kan inte heller se att ungdomarna gått över från alkohol till andra droger som cannabis.

Samma trend märks hos Maria Ungdom, där det inte längre behövs extraresur­ser till skolavslut­ningarna.

– Vi har förstås beredskap, men samma antal personal som vi alltid har, säger överläkare och barn- och ungdomspsy­kiatriker Juan Figueroa och tillägger att det vanligare nu är de ungdomar som mår dåligt av andra skäl.

Flera tänkbara förklaring­ar till minskninge­n finns. En är att man umgås via sociala medier mer, en annan att föräldrar i dag är mycket mer försiktiga med att bjuda sina barn på sprit hemma.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NYA NYKTRARE TIDER. Maria Ungdom tar inte längre in extraresur­ser till skolavslut­ningen. Däckade ungdomar blir alltmer ovanligt.
FOTO: MOSTPHOTOS NYA NYKTRARE TIDER. Maria Ungdom tar inte längre in extraresur­ser till skolavslut­ningen. Däckade ungdomar blir alltmer ovanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden