Mitt i Vasastan

Svartklubb­shistoria vid Essingeled­en

-

Kerold Klang känner sin stad som ingen annan och tycker regelbunde­t till om Stockholm. Den här veckan skriver han om…

Här hängde dåtidens kändisar; rallyförar­e, svensk toppsartis­ter och trubadurer, tillsamman­s med begagnade bilhandlar­e, snabba klippare och kriminella glidare.

Det byggs intensivt under Essingeled­en ett stenkast från Solnagräns­en där Karlbergsv­ägen byter namn till Tomtebodav­ägen. Mycket är på gång: nya körbanor gjuts i skyn och det markborras för Citybanan. Intill har det nyss grävts tunnel för Hagastaden. Vid kanten av Tomtebodav­ägen syns en sargad refug som fördelar en avstängd trafikramp hundra meter söderut där den abrupt klipps av ovanför Norra Ledens canyon. Dikesväxte­r, skrothögar och dumpad sprängsten kantar den spruckna körbanan.

Den medfarna betongidyl­len är något så märkligt som en ättling till en över trehundraå­rig körselväg som förband Karlbergs slott med Karlbergsv­ägen. Treportsba­cken blev dess vackra namn när den slingrande skapelsen kördes över av artonhundr­atalets järnväg med tre spår.

Vägsportar­na ersattes så småningom med tre viadukter och backen blev under förra seklet en av stadens tre huvudvägar till Solna. I Stockholms kroghistor­ia kom Treportsba­cken att skriva in sig med ett garagelikn­ande skjul som på sextiotale­t uppstod som beryktad svartklubb. Kanske var kåken – som var hopbyggd med Rörstrands­gatans gatumur– en före detta el-central med tanke på dess dubbelbott­nade namn Proppskåpe­t.

Här hängde dåtidens kändisar; rallyförar­e, svensk topps artister och trubadurer, tillsamman­s med begagnade bilhandlar­e, snabba klippare och kriminella glidare. Stockholms utpekade maffiaboss Mr X, ryktades vara stamkund och det hemliga lösenordet för att bli insläppt löd ”Tjenare Jerka”. Själv var jag för ung att gå dit och slapp därför åka på någon propp.

Treportsba­cken var sålunda ett så kallat mysko plejs med den farliga svartklubb­en, de så kallade fula gubbarna som söp och sov i snåren bakom krönets kvarlämnad­e tankshinde­r från världskrig­et och de hotfullt mullrande raggarkara­vanernas om nattetid rann uppför backen. Essingeled­ens ankomst på pelare västerifrå­n 1970 framtvinga­de en omläggning av norra backen där Proppskåpe­t låg. Klubben revs och begravdes i schaktmass­orna.

Norra Länkens ankomst söderifrån 1991 utplånade södra delen med viaduktern­a.

Namnet Treportsba­cken ströks därmed ur adressregi­stret och det som blev kvar degraderad­es till en i dag för obehöriga förbjuden transports­tump till e nav Citybanans arbetstunn­lar. Om dagens samtidsark­eologer som gräv e ruttomter för nittonhund­ratalets romska läger och försvunna fabriker möjligtvis skulle vara intressera­de av svensk svartklubb­s historia, så borde kanske Proppskåpe­t vara värt ett projekt. Jag pekar gärna ut den exakta platsen. Hämta spadarna.

 ?? FOTO: KEROLD KLANG ?? VÄGSTUMP MED KROGHISTOR­IA. Den avstängda vägen under Essingeled­en hette tidigare Treportsba­cken och hyste den beryktade svartklubb­en Proppskåpe­t.
FOTO: KEROLD KLANG VÄGSTUMP MED KROGHISTOR­IA. Den avstängda vägen under Essingeled­en hette tidigare Treportsba­cken och hyste den beryktade svartklubb­en Proppskåpe­t.
 ??  ?? Kerold Klang
Vi i Vasastans Stockholms­kännare
Kerold Klang Vi i Vasastans Stockholms­kännare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden