Mitt i Vasastan

Rymden målade den här tavlan

- Max Byström

The sky is the limit? Inte för de här eleverna på Söder. De skickade upp en vit duk till mer än 30 000 meters höjd och lät de kosmiska krafterna göra deras examensarb­ete.

I en film kan man se hur ballongen stiger 33 220 meter, genom molnslöjor­na och vidare upp mot rymden. I en liten frigolitlå­da finns den vita duken och ballonger fyllda med färg och gas som exploderar när lufttrycke­t minskar. Examenspro­jektet Art by Space genomförde­s i slutet av maj av Hannes Tomani och Ivo Lundin Hatje som är reklamstud­enter på Forsbergs skola i Stockholm.

– Vi ville göra någonting riktigt galet som vi antagligen aldrig kommer att göra igen. Poängen är att tavlan skapas av omänskliga krafter långt bortom våra skapade murar och gränser. Vi vill ställa frågor om människors kontrollbe­hov, säger Hannes Tomani.

Krävde särskilt tillstånd

Ingen av dem beskriver sig som särskilt tekniskt kunniga och förklarar hur de under kort tid fick sätta sig in i de detaljer som krävdes för att allt skulle funka. Dessutom krävdes tillstånd från Transports­tyrelsen. De fick välbehövli­g hjälp av Mikael Ingemyr från Astronomis­k ungdom och Henrik Åkerstedt från Vetenskape­ns hus.

– Vi hade tillstånde­t den lördagen vi gjorde det och all hängde på att vädret skulle vara rätt. Vi hade bara en chans på oss och det funkade, berättar Ivo Lundin Hatje.

Ballongen lyfte i Torsby i Värmland och föll efter sin himlafärd ner i Äppelbo i Dalarna, en och en halvtimmes bilfärd därifrån. Med hjälp av GPS-mätare och radiosända­re kunde de hela tiden lokalisera dess posi- tion. Enligt Ivo och Hannes är det första gången en tavla har målats på det här sättet och det fanns inget utrymme för misstag.

Var ni inte oroliga över att tavlan skulle bli ful?

– Vi hade varit glada om det hade funkat oavsett hur den hade sett ut. Men vi är väldigt glada att den dessutom blev snygg, säger Hannes Tomani.

Tavlan, med titeln ”Beyond Borders”, auktionera­s nu ut på sajten ebid.net och pengarna går till Läkare utan gränser. Auktionen pågår fram till den 25 juni.

 ?? FOTO: ART BY SPACE ?? SPEJSIGT VÄRRE. De lät rymden göra en tavla.
FOTO: ART BY SPACE SPEJSIGT VÄRRE. De lät rymden göra en tavla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden