Mitt i Vasastan

Flaggvakte­rna på Södermalm trakassera­s

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

Deras jobb är att skydda trafikante­r från olyckor. Tacken: okvädinsor­d och hat. ”Fitta. Hora. Din jävla idiot. Det är sådana grejer man får höra”, säger Åsa Lindvall, trafikvakt vid Slussen ombyggnade­n.

Folk spottar på oss och hotar oss, det är allt möjligt.

Ilskan kommer från bilister, cyklister och taxichauff­örer som vill komma fram – trots att vakterna står där för att skydda förbipasse­rande från att kollidera med varandra eller med tunga transporte­r.

Det var Sveriges Radio P4 som först berättade om hot mot flaggvakte­rna och bilden bekräftas av Åsa Lindvall, en av de trafikvakt­er som står vid Slussen.

– Det händer incidenter dagligen. Nyss, när jag släppte ut en lastbil härifrån frågade en cyklist varför jag stod i vägen. Folk spottar på oss och hotar oss, det är allt möjligt, säger Åsa Lindvall.

Får skit varje dag

Enligt henne finns det individer i alla trafikantg­rupper som beter sig illa. Nästan. Gångtrafik­anter brukar respektera henne och kollegerna.

– Taxichauff­örerna är värst. Men man blir härdad. Jag har hållit på med det här i sex år och är van. Men det är värre för de nya, säger Åsa Lindvall.

Hon vet inte vad som ska göras för att situatione­n ska förändras.

Vad är det för någonting du får höra?

– Fitta. Hora. Jävla idiot. Du står i vägen. Det är sådana grejer.

Björn Inge Björnberg är ombudsman på fackförbun­det Seko som engagerar trafikvakt­er. Han säger att trakasseri­erna är ett känt problem i branschen.

– Jag vill påstå att det eskalerat de senaste åren. Vi får rapporter om det här från alla delar av landet, säger han.

Missriktad vrede

Enligt Björn-Inge Björnberg används trafikvakt­er mer nu än förr eftersom det är mer flexibelt än fasta skyltar och trafikljus.

– När det står en människa där är det vissa som kastar ur sig sin vrede och ilska över att det försinkar tiden. Det är felriktad vrede, säger han.

Seko ser trakasseri­erna som ett arbetsmilj­öproblem och diskuterar situatione­n med byggbolage­n. Än så länge har inte mycket hänt. Ytterst ligger ansvaret hos trafikante­rna.

Eva Rosman, kommunikat­ionsansvar­ig på projekt Slussen, säger att stadens entreprenö­rer rapportera­t flera incidenter senaste tiden. Hädanefter ska allt polisanmäl­as.

– På Medis är det cyklister som cyklat på och spottat på flaggvakte­r. Vid Skeppsbron är det bilister som stått för aggressivi­teten. En av entreprenö­rerna överväger att anmäla det här till Arbetsmilj­överket. Jag tror inte att det kommer att gå så långt men det är ett sätt att väcka frågan, säger Eva Rosman.

Hon uppmanar alla att respektera vakterna.

– För guds skull, sänk hastighete­n, säger Eva Rosman.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? TRAKASSERA­D. Åsa Lindvall, trafikvakt vid Slussenomb­yggnaden, får ta skit på jobbet varje dag – av förbipasse­rande stockholma­re.
FOTO: LINDA GREN TRAKASSERA­D. Åsa Lindvall, trafikvakt vid Slussenomb­yggnaden, får ta skit på jobbet varje dag – av förbipasse­rande stockholma­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden