Mitt i Vasastan

Blodig catwalk vandring

- Jacob Lundström

” The neon demon” börjar med en morbid modeplåtni­ng som gör att jag befarar det värsta. Inte bara förde n låtsas bloddränkt­a huvudperso­nen utan även för filmen. Med tanke på att Nicolas Winding Refns förra film, det nihilistis­ka våldspekor­alet ”Only god forgives”, var ett bottennapp bådar det liksom inte gott.

Även om dansken hade gjort sig ett namn redan med kultrullen” Pusher” på 90-talet, och sedan gjorde den hyllade fängelsefi­lmen ”Bronson” år 2008, fick han sitt stora internatio­nella genombrott med machosnyft­aren ”Drive” år 2011. Då som i ”Only god forgives” spelade Ryan Gosling huvudrolle­n, mestadels pretentiös­t stillatiga­nde, men den här gången står Elle Fanning i fokus som Jessa. Hon är en 16-åring på rymmen som precis har anlänt till Los Angeles med två tommar händer. Det dröjer inte länge förrän hon blir modefotogr­afernas favorit.

Det är inte första gången som modebransc­hen utnyttjas för mordiska fantasier på vita duken, nämner bara Arne Mattssons ”Mannekäng i rött” från 1958 och Mario Bavas ”Blod och svarta spetsar” från 1964 som exempel. Delvis handlar det nog om en ursäkt för att stilisera blodspilla­n, men också om att mode är dödens syster, för att citera den italienske författare­n Leopardi. Modet är med andra ord lika övergående som livet självt.

”The neon demon” handlar bland annat om kvinnohat men också om avundsjuka modeller emellan som för tankarna till ”Snövit”. Det är en suggestivt ytlig film som upphöjer skönhet till den åttonde dödssynden, men eftersom katolicism­en formulerad­e de sju dödssynder­na långt innan filmkonste­n var uppfunnen är den ursäktad.

 ??  ??
 ??  ?? BLODIGT. Säg mig vem som vackrast i Los Angeles är. Mord och inga visor i ”The neon demon”.
BLODIGT. Säg mig vem som vackrast i Los Angeles är. Mord och inga visor i ”The neon demon”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden