Mitt i Vasastan

Här budar f lest

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Antalet budgivare per utannonser­ade bostäder i Stockholm har minskat det senaste året, visar färsk statistik. Nya låneregler och osäkerhet är några av förklaring­arna. Men vissa områden går mot strömmen. Vi har tittat på vilka.

Tiden då budgivarna stod i kö att köpa bostäder i Stockholm tycks vara förbi. Åtminstone för tillfället. Statistik från bostadssaj­ten Booli.se visar att antalet budgivare per utannonser­ade objekt i Stockholm under maj månad sjunkit i nästan hela Stockholms stad jämfört med samma period förra året - både till antalet och procentuel­lt sett.

Men det finns några stadsdelar och områden som går mot strömmen.

Amortering­skrav väger in

Gröndal ligger i topp med i genomsnitt fyra budgivare per bostad. Där har det också skett en ökning med 15 procent jämfört med året innan. Därefter kommer Johannesho­v med i genomsnitt 3, 9 budgivare per bostad - men där har det i stället minskat med tolv procent.

Störst ökning har däremot skett i City där budgivarna blev 22 procent fler i maj i år jämfört med samma månad 2015.

Enligt Matilda Adelborg, marknadsko­ordinator på Booli, finns det ett tydligt samband.

– Jag tror att det beror på att det är många små lägenheter i just de områdena och att det är många förstagång­sköpare som velat köpa innan amortering­skravet trädde i kraft. Då blir det många budgivare, säger hon.

Just nu ligger rekordmång­a bostäder ute till försäljnin­g. Enligt mäklare spelar det nyinförda amortering­skravet en stor roll.

Inte samma stress

De flesta har velat sälja och köpa innan de nya låneregler­na började gälla den 1 juni. Men köparna har mot slutet av våren varit allt mer avvaktande och dragit sig för att göra affärer på olika marknader.

Att det nu visar sig ha skett så pass stora minskninga­r av budgivare på flera håll i Stockholm beror sannolikt både på den nya låneregler­na, men även på försäljnin­gen av nyprodukti­on i vissa områden, enligt Matilda Adelborg.

Förra årets uppblåsta amortering­sballong, som exploderad­e när amortering­skravet fick skjutas upp, resulterad­e i att många köpte och sålde redan då och att behovet av snabba avslut inte varit lika akut i år när kravet införts skarpt.

– Förra året trodde man att amortering­skravet skulle inträda, så många passade på att sälja redan då. Så det blev en väldigt stor effekt av det, säger Matilda Adelborg.

I Kista har förlusten av budgivare varit som störst. Enligt samman- ställninge­n skedde en minskning med 45 procent, tätt följt av Årsta som tappade 29 procent, något som, enligt Matilda Adelborg, till stor del går att ställa i relation till utbudet.

– Det jag tyckte var mest intressant var Liljeholme­n för där är det både ett ökat utbud och ett ökat antal budgivare per objekt. Och det gäller även Kista där det nyligen har varit inflyttnin­g i Kista Torn. Många har köpt nytt och sålt vid inflytt i spekulatio­nssyfte. Så det finns en förklaring till att det skiljer sig, säger Matilda Adelborg.

I innerstan har antalet budgivare i snitt ökat men där ligger antalet lägre per objekt, vilket kan förklaras med att det ofta handlar om dyrare, större våningar som har en mer begränsad målgrupp.

För komplett lista se Stockholmd­irekt.se.

Många har köpt nytt och sålt vid inflytt i spekula

tionssyfte.

 ??  ??
 ?? FO T O : P R I V A T ??
FO T O : P R I V A T
 ??  ??
 ?? ENBUSKE ARKIVFOTO: ANDREAS ??
ENBUSKE ARKIVFOTO: ANDREAS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden