Mitt i Vasastan

Ett hårt slit på Kungsholme­ns bryggeri

- Hille Lehti

En lång och hög tegelfasad leder ner mot Riddarfjär­den längs med Kungsholms­torg. Få spår visar att här tidigare låg ett av Stockholms största bryggeri. Än mindre syns något av det tunga arbete som pågick.

Bryggeriet i kvarteret Mullbärstr­ädet startades av bröderna Brusell år 1859 och fick namnet Brusells Bryggeri AB. Kontor och tjänstebos­täder inrättades i den gamla Permanska malmgården från 1670-talet.

För produktion­en övertogs gamla byggnader som tidigare hade varit snickeri, tobaksfabr­ik och saffiansfa­brik. På gården fanns plats för att lasta de hästdragna vagnarna.

Bryggmästa­re Heiss från Bayern ledde i början bryggeriar­betet och ölet skulle inte längre vara det vanliga svenskölet utan av bayersk underjäst sort. Vattnet hämtades ur Mälaren med hjälp av en rörledning som grannen Bolinders Mekaniska verkstäder tillverkat.

1880 utsågs bryggeriet till Kunglig hovleveran­tör. Det populära ölet med namnet S:t Erik gjorde att bryggeriet bytte namn till just S:t Eriks Bryggeri AB (1881).

När den unga Anna Jonsson kom från Dalarna till Stockholm 1897 var det för att besöka den stora Stockholms­utställnin­gen. Det var fantastisk­t tyckte hon och vandrade runt i tre veckor. Efter det började pengarna ta slut. Hon tänkte då att hon skulle stanna och jobba ihop pengar. 8 dagar kunde räcka för biljetten hem.

P åS:t Eriks bryggeri fanns plats för ytterligar­e en dalkulla. Arbetet började i sköljninge­n då man fick anställnin­g, sen kunde man komma till korkningen och allra sist till tappningen som ansågs finast.

Anna beskriver hur arbetet gick till:

När man sedan stack ner armarna för att röra om eller gripa tag i buteljerna skar man sönder sig mot skärvorna.

”I sköljninge­n skulle man först lukta i var butelj, så man kunde sortera ut de som hade varit fotogen eller olja i. De andra la man i en bassäng med hett vatten, och där kunde det hända, att en eller annan butelj sprack sönder. När man sedan stack ner armarna för att röra om eller gripa tag i buteljerna skar man sönder sig mot skärvorna. Det blev riktigt otäcka sår för vattnet gjorde att man inte kände hur det skar.”

Efter att flaskorna sköljts och spolats skulle de synas. Smutsiga flaskor som upptäcktes i tappningen gav böter som drogs av på lönen.

På en film i Stockholms­källan om Sankt Eriks Bryggeri kan man se det ohyggliga tempot och slitsamma arbetet inifrån bryg- geriet. Det man beskriver som en brytpunkt mellan det gamla och det mer industrial­iserade visar ändå arbetarnas kroppar som förlängnin­g av maskinerna­s dunkande, och en nödvändig förutsättn­ing för produktion.

Åtta dagar gick men Anna stannade kvar trots att hon säger att hon längtade hem. Så småningom träffade hon lagerarbet­aren Jonsson som hon gifte sig och fick en son med. 1927 gick hon i pension efter 30 år på bryggeriet.

Två år senare lades verksamhet­en ner på grund av överetable­ring inom bryggerinä­ringen.

 ?? FOTO: FRANS G KLEMMING/STOCKHOLMS STADSMUSEU­M ?? BRYGGERIET. S:t Eriks Bryggeri, kv. Asplunden 4. (1912)
FOTO: FRANS G KLEMMING/STOCKHOLMS STADSMUSEU­M BRYGGERIET. S:t Eriks Bryggeri, kv. Asplunden 4. (1912)
 ??  ?? Bryggeriar­beterskor.
Bryggeriar­beterskor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden