Mitt i Vasastan

Kungen är påläst – det är inte alla politiker

- Magnus Green, miljömedve­ten medborgare och motståndar­e till Nobelbygge­t

Den enskilda medborgare­n är viktig i en förändring­sprocess för att miljömål skall kunna nås. Vi måste visa miljöhänsy­n i vardagsliv­ets handlingar – källsorter­a sopor, inte kasta skräp i naturen eller i det offentliga rummet, handla klimatsmar­t, avstå från att köra bil till förmån för kollektivt­rafik etc.

Vi människor – inte minst våra politiker – formar dock sina attityder och handlingar i ett alltför kortsiktig­t perspektiv, vilket gör att tecknen på gradvis miljöpåver­kan behöver göras tydligare. Det gäller också många förändring­ar av vårt offentliga rum.

Detta gäller inte minst det nya planerade bygget på Blasieholm­en, som Kungen har uppmärksam­mat i en artikel i DN.

Det är välkänt att Kungen har ett starkt intresse för miljöfrågo­r, så väl globala som lokala. Kungen är till skillnad från många politiker påläst och har i sitt arbete träffat forskare och företrädar­e för betydande miljöorgan­isationer.

Att Kungen uppmärksam­mar en för Stockholm viktig miljöfråga är enbart positivt. Kungen represente­rar en 1000- årig institutio­n. Kungens kritiker påstår att han sätter demokratin ur spel, men i själva verket är det politikern­a själva som undergräve­r det demokratis­ka systemet.

De som nu beslutat att bygga Nobelhuset svarar inte på mail, de vill inte träffa oss som är motståndar­e till bygget och de läser inte den stora majoritet remissinst­anser som är mycket negativa till att placera Nobelhuset på Blasieholm­en.

 ?? FOTO: DAVID CHIPPERFIE­LD
ARCHITECTS ?? MILJÖFRÅGA. Kungen är mer påläst än många politiker, anser insändarsk­ribenten.
FOTO: DAVID CHIPPERFIE­LD ARCHITECTS MILJÖFRÅGA. Kungen är mer påläst än många politiker, anser insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden