Mitt i Vasastan

Nya gågatan en meningsdel­are i Rörstrand

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Nu har Vasastan fått sin första gågata på Rörstrands­gatan mellan Birkagatan och Vikingagat­an. ”Det bästa som har hänt gatan” säger en krögare, ”Utnyttja trottoarer­na bättre i stället” säger en boende.

Från och med i måndags är Rörstrands­gatan fri från bilar mellan Vikingagat­an och Birkagatan. På Lundberg pub och restaurang håller Reco Erdal på att ordna inför öppning.

– Att Rörstrands­gatan är gågata är det bästa som har hänt både oss och gatan. I går var det kaos, som det ska vara. Det var fullt med folk och i dag har jag ringt in mer personal, säger han.

Vasastadsb­orna Karin Hakonardot­tir Byström och Sigrun Sverrisdot­tir satt och njöt på Kafé Emmas nya uteserveri­ng.

– Jag tycker att det blev riktigt mysigt, det känns lite kontinenta­lt med alla bord, säger Sigrun Sverrisdot­tir.

Karin Hakonardot­tir By- ström är inte lika positiv. För att markera att Rörstrands­gatan är gågata har staden placerat ut rosa plantering­sboxar och sittbänkar på gatan.

– Lådorna är hemska, de kunde göra gågatan med lite mer stil. Sen tycker jag inte att det behövs några fler gågator. I stället borde man utnyttja torgen och våra breda trottoarer lite bättre och göra fler plantering­ar. Till exempel utanför Ica på Rörstrands­gatan, säger hon.

Ser gärna fler gågator

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) ser gärna fler gågator i Vasastan.

– Nästa s ommar blir Drottningg­atan gågata mellan Tegnérgata­n och Observator­ielunden och vi tittar på om det går att förlänga den med Norrtullsg­atan ner mot Odenplan så att Citybanans resenärer får ett sammanhäng­ande gångstråk till City. Sen hoppas vi att Vasastadsb­orna kommer med förslag på vilka fler gator som de tycker borde bli gågator, säger han.

Synpunkter på färgval

I kommentars­fältet på Vi i Vasastans Facebooksi­da är de flesta positiva till Rörstrands­gatans nya gågatudel. ”Mer sådant! Kör hela Rörstrands­gatan nästa år!” skriver en person. ”Skönt med bilfria oaser mitt på gatan, hoppas att det även utnyttjas med fina gratiseven­t och annat kul för alla”, skriver en annan.

Dock är det fler än Karin Hakonardot­tir Byström som hade synpunkter på färgvalet av sittbänkar och plantering­sboxar. ”Hur tänkte de med den chockrosa färgen på avspärrnin­gen?” kommentera­r en Vasastadsb­o.

Lådorna är hemska, de kunde göra gågatan med lite mer stil.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? ”BÄSTA SOM HÄNT”. Reco Erdal, som har Lundberg pub och restaurang, fixar inför kvällen. Han kallar gågatan ”det bästa som hänt, både oss och gatan”.
FOTO: MIMMI EPSTEIN ”BÄSTA SOM HÄNT”. Reco Erdal, som har Lundberg pub och restaurang, fixar inför kvällen. Han kallar gågatan ”det bästa som hänt, både oss och gatan”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden