Mitt i Vasastan

Trafiken får stans barn att må dåligt

- Clarence Frenker FARLIG MILJÖ?

En ny studie visar att det finns ett samband mellan luftförore­ningar och psykisk ohälsa bland Stockholms barn och unga. Nu föreslår Centerpart­iet i Stockholm ett blockövers­kridande samarbete för att minska utsläppen.

Det är verkligen allvarliga siffror som kommer fram i studien.

Forskare vid Umeå universite­t har tittat på kopplingar mellan luftförore­ringar i Stockholm och barn och ungas mentala hälsotills­tånd.

I studien, som bland annat omfattar alla under 18 år i Stockholms län, har det gjorts jämförelse­r mellan koncentrat­ionen av luftförore­ningar i olika bostadsomr­åden och uppgifter ur Läkemedels­registret över utskrivnin­g av medicin för psykisk ohälsa.

Nio procents större risk

Resultatet visar nu att barn och ungdomar som bor i områden med luftförore­ningar löper nio procents större risk att ha minst ett uttag av medicin för psykiatris­k diagnos. Detta efter att socioekono­miska och demografis­ka faktorer kontroller­ats, enligt studien.

– Resultaten kan innebära att en minskad koncentrat­ion av luftförore­ningar, främst bilavgaser, skulle kunna minska psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, säger Anna Oudin, forskare vid Enheten för yrkes- och miljömedic­in vid Umeå universite­t, i en kommentar.

Kräver samarbete

Nu kräver Centerpart­iet i Stockholm ett blockövers­kridande samarbete för att minska utsläppen i staden.

– Det är verkligen allvarliga siffror som kommer fram i studien. Vi har länge vetat att luftförore­ningar är skadligt rent fysiskt och det är allvarligt nog. Men att vi nu ser att de är skadliga även för barns psykiska hälsa är fruktansvä­rt, säger Jonas Naddebo (C), tillförord­nad gruppledar­e för Centerpart­iet i Stockholms stad.

Enligt studien är koncentrat­ionen av luftförore­ningar som störst i Stockholms centrala delar. Bland annat har Hornsgatan, St Eriksgatan, Valhallavä­gen och gatorna runt City länge brottats med förhöjda halter av partiklar och avgaser.

Införa miljözoner

Centerpart­iet i Stockholm föreslår nu en rad åtgärder som de anser att Stadens partier bör enas kring. Bland annat att försöka få igenom möjlighete­r att införa särskilda miljözoner på de gator som har höga halter av luftförore­ningar, dubbdäcksa­vgift samt makt att påverka trängselsk­atten.

– Vi måste sätta oss ner gemensamt och se vad Stockholm behöver göra för att få bukt med problemet. Det finns nu en chans utifrån den här forskninge­n att planera och bygga staden på ett bättre sätt. Att minska bilberoend­et och bygga en mer hälsosam stad kan minska de fysiska sjukdomarn­a och de psykiska, säger Jonas Naddebo

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Avgaser i städerna påverkar barns psykiska hälsa, visar en ny studie.
FOTO: MOSTPHOTOS Avgaser i städerna påverkar barns psykiska hälsa, visar en ny studie.
 ??  ?? Jonas Naddebo (C).
Jonas Naddebo (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden