Mitt i Vasastan

Så valde eleverna: Gymnasieva­let i siffror

Högst antal antagna Stockholms­elever på flerår. Så ser gymnasiean­tagningen ut i siffror

- Clarence Frenker Sanna Källden Michael Toll

För första gången på många år ökar antalet antagna studenter till Stockholms läns gymnasiepr­ogram.

Enligt en färsk rapport från Gymnasiean­tagningen har 22 000 elever antagits till nationella program i länet i höst.

Det är den högsta siffran på många år, vilket enligt rapporten kan förklaras med både ett ökat antal kullar med 16-åringar och en ökning av nyanlända ungdomar i Stockholm.

– Det är första året sedan 2008 som antalet nya gymnasieel­ever blir fler, och det är inte helt oväntat. Utöver kullen med folkbokför­da påverkar även mängden med nyanlända, säger Charlott Rydén, chef för Gymnasiean­tagningen vid Kommunförb­undet i Stockholms län.

Fortfarand­e störst

Av de sökande har 67 procent kommit in på förstahand­svalet.

Samhällspr­ogrammet är fortsatt populärast bland Stockholms ungdomar. Men de naturveten­skapliga programmen ligger inte långt efter. Och i år har det även märkts av ett ökat intresse för ekonomipro­grammet, som har 337 fler antagna än förra året.

– Det varierar lite från år till år. Förra året var teknikprog­rammet utmärkande, och innan dess var det de naturveten­skapliga. I år är det inte omöjligt att många har valt ekonomi före samhällspr­ogrammet, s äger Charlott Rydén.

Jämfört med rikssiffro­rna är de högskolefö­rberedande programmen överlägset po- pulärast i Stockholm. Cirka 78 procent av eleverna väljer att läsa ett program som bäddar för vidare studier, medan 22 procent väljer ett yrkesprogr­am.

Handelspro­gram ökar

Bland yrkesprogr­ammen har Handels- och administra­tionsprogr­ammet ökat mest i popularite­t medan byggoch anläggning fortsätter att tappa både sökande och antagna. På vissa skolor har antalet sökande inte varit fler än några enstaka.

– Det finns många faktorer som påverkar valen. Tar man Danderyd och Lidingö till exempel är antalet sökande och antagna till högskolefö­rberedande program ännu större. Medan Norrtälje och Haninge är två kommuner som har ett större snitt till yrkesprogr­ammen, säger Charlott Rydén.

I år är det inte omöjligt att många har valt ekonomi före samhällspr­ogrammet.

 ??  ??
 ??  ?? Vasastadsb­on Julia Lövholm, ska börja musikgymna­siet Rytmus i höst, på vokalmusik­erlinjen – Jag har alltid velat gå där. Jag vet flera som har gått där och tycker skolan är bra, och så får man göra fett roliga grejer. Till exempel uppträda på...
Vasastadsb­on Julia Lövholm, ska börja musikgymna­siet Rytmus i höst, på vokalmusik­erlinjen – Jag har alltid velat gå där. Jag vet flera som har gått där och tycker skolan är bra, och så får man göra fett roliga grejer. Till exempel uppträda på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden