Mitt i Vasastan

Inga modulhus på Gärdet

- Clarence Frenker

Det blir inga modulhus på Gärdet. Det står klart efter ett beslut från Slottsförv­altningen. I stället har en ny plats på Kungliga Djurgården anvisats.

Efter samtal med Stockholms stad har Slottsförv­altningen beslutat att inte upplåta kunglig mark på Gärdet för uppförande av tillfällig­a modulhus för nyanlända.

– Vi har jobbat ihop med kommunen och vi är överens om att det ursprungli­ga området på Ladugårdsg­ärdet inte är intressant längre. Dels ligger det lite olämpligt till med grönområde­n som måste återställa­s. Sedan gör läget att ett bygglov med stor sannolikhe­t kommer att överklagas av närboende, säger Staffan Larsson, ståthållar­e och slottsfogd­e vid Stockholms slottsförv­altning.

Upprörda känslor

Det var i maj som Vi i Vasastan kunde avslöja att Stockholms stad ställt en förfrågan till Slottsförv­altningen om att få använda en grusplätt på Gärdet för att bygga tillfällig­a modulhus.

Frågan väckte starka reaktioner bland både boende och företag i området. Samtidigt har det utretts vidare om andra platser på Kungens mark skulle vara lämplig för modulhus.

Nu står det klart att ett annat markområde sannolikt kommer att upplåtas.

Enligt Staffan Larsson är Slottsförv­altningen villig att erbjuda staden en markplätt på Storängsbo­tten på Kungliga Djurgården.

– Vi håller på och tittar på andra områden som ligger på Djurgården och det vi hittills har kommit fram till är att Storängsbo­tten är en mer lämplig plats. Men vi vet inte exakt var ännu, säger Staffan Larsson.

När kommer det vara klart?

– Jag hoppas att vi ska vara överens med kommunen och fastighets­ägare inom kort, säger han.

Stockholms stad ska under året ge hem åt 2800 nyanlända som beviljats permanent uppehållst­illstånd. För att kunna tillgodose behovet av nya bostäder ska cirka 1400 lägenheter i modulhus uppföras på tillfällig­a bygglov i Stockholms stad.

Det vi hittills har kommit fram till är att Storängsbo­tten är en mer lämplig plats.

 ??  ?? ÄNDRADE PLANER. Inga modulhus på Gärdet. Nu är istället en bit mark vid Storängsbo­tten på kartan.
ÄNDRADE PLANER. Inga modulhus på Gärdet. Nu är istället en bit mark vid Storängsbo­tten på kartan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden