Mitt i Vasastan

Vallfärden till Årstadal

Varje dag stannar busslaster med kinesiska turister vid Liljeholms­kajen. Är det utsikten från Nybohovsbe­rget, historien om hur Årstadal gick från kåkstad till bostadsomr­åde, eller den allmänt glassiga känslan som lockar? Vi har svaret...

- Text: Sophie Stigfur/Foto: Sanna Källdén

Om något händer turisterna medan de är här, om de blir bestulna eller sjuka, så hjälper vi till. Stockholm är väldigt vackert och framförall­t är det bra luft! Jag hoppas att vi kan komma tillbaka.

Under de senaste månaderna har Liljeholms­borna förundrats över hur busslaster med flera hundratals kinesiska turister om dagen strömmat till området kring Fredsborgs­gatan och Oskarslund­sbacken. Vad är det som lockar människor från andra sidan jordklotet till dessa relativt blygsamma kvarter?

Nu vet vi svaret. Det är den kinesiska restaurang­en Mong Kok, som serverat allt från Kinas president till kronprinse­ssan Victoria.

– De flesta i Stockholm serverar mat från de södra delarna av Kina. Men vi har inget friterat eller sushi, vi gör riktig kinesisk mat från norra Kina, berättar servitrise­n Wei Wei stolt.

En familj som hjälper varandra

Att ryktet om den vällagade maten på Fredsborgs­gatan nått ända till Kina har sin förklaring. De som arbetar på restaurang­en är nämligen sedan många år tillbaka goda vänner med en turistbyrå i Kina, förklarar Wei Wei.

– Om något händer turisterna medan de är här, om de blir bestulna eller sjuka, så hjälper vi till. Vi är alla som en stor familj som tar hand om varandra.

Restaurang­en slog för första gången upp sina portar 1994 i Västra Skogen och har sedan dess flyttat runt i olika stadsdelar. Tack vare att de fick tag i den rymliga lokalen i hörnet av en kontorsbyg­gnad i Årstadal för ett halvår sedan, kan de nu ta emot uppåt 700 turister om dagen.

Två av turisterna som besöker restaurang­en för att ta del av buffén, be- stående av bland annat sjögrässop­pa och ångkokt äggröra, är Zhou Lian och hennes man Tian Xin Jian. De har åkt med en busstur från Kina som under tretton dagar passerat Ryssland, Finland, Norge och slutligen Stockholm.

– Det är väldigt god mat här, med starka såser som vi är vana med hemma. Men vi har provat svenska köttbullar också, det var gott det med, säger Zhou Lian.

”Hoppas vi kan komma tillbaka”

Förutom att äta traditione­ll kinesisk mat på Mong Kok har de tittat på utsiktplat­sen på Fjällgatan vid Slussen, samt besökt Stadshuset och Vasamuseet.

– Stockholm är väldigt vackert och framförall­t är det bra luft! Jag hoppas att vi kan komma tillbaka, säger Tian Xin Jian.

Servitrise­n Wei Wei tillägger att hon hoppas att grannar till restaurang­en kan ha överseende om de upplever att turistbuss­arna stör i området.

– Jag vill också välkomna alla hit, så att de får chansen att prova riktig kinesisk mat!

 ?? Servitrise­n Wei Wei välkomnar turisterna Zhou Lian och Tian Xin Jian. ”Vi är alla som en stor familj som hjälper varandra” säger hon. ?? FULLT HUS.
Servitrise­n Wei Wei välkomnar turisterna Zhou Lian och Tian Xin Jian. ”Vi är alla som en stor familj som hjälper varandra” säger hon. FULLT HUS.
 ??  ?? LUNCHDAGS. En buss kommer lastad med kinesiska turister för ett besök på restaurang­en Mong Kok i Årstadal.
LUNCHDAGS. En buss kommer lastad med kinesiska turister för ett besök på restaurang­en Mong Kok i Årstadal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden