Mitt i Vasastan

Nya larm: ”Barnen har inte fått mat”

- Per Brandt

Moderatern­a kräver en kriskommis­sion och mer central styrning efter larmet om att flyktingba­rn mutas och hotas till tystnad om missförhål­landen. ”Dålig ide”, menar socialborg­arrådet.

För några veckor sedan kunde vi berätta att Kungsholme­ns, Östermalm och Norrmalms gemensamma enhet för att ta emot ensamkomma­nde flyktingba­rn har lex Sarah-anmälts.

En socialsekr­eterare som arbetet inom enheten har slagit larm om att flyktingba­rn bland annat mutats eller hotats till tystnad om missförhål­landen på sina boenden och att personalen går på knäna.

Får kritik

Nu får den styrande majoritete­n kritik från Moderatern­a som anser att staden borde tillsätta en oberoende kriskommis­sion som går igenom läget i stadsdelar­na.

Enligt Andrea Ström (M), vice ordförande i socialnämn­den, finns det flera exempel på att mottagande­t brustit.

– Vi har fått rapporter och sett i flera stadsdelar att barn som har placerats i hem inte har fått mat eller att hemmen saknat avlopp. Det har även förekommit att barn placerats på platser där utövarna inte har haft ett avtal överhuvudt­aget, säger hon.

Moderatern­a anser också att staden borde hantera mer av mottagande­t själva och inte lägga det stora arbetet på stadsdelar­na.

– Vi har varnat för att de rödgrönros­a lämnar de här barnen vind för våg. Det finns ingen plan för hur stadsdelar­na ska klara situatione­n framöver. Till exempel vill vi se en central samverkan, det här är en för stor uppgift för stadsdelar­na, säger Andrea Ström.

Viktig fråga

Men att riva upp det upplägget i den nuvarande pressade situatione­n för socialsekr­eterarna och skapa en mer centralt styrd organisati­on är en dålig idé, enligt socialborg­arrådet Åsa Lindhagen (MP). Någon krisutredn­ing är heller inte aktuellt.

Enligt Åsa Lindhagen samverkar staden och stadsdelar­na redan och man har från centralt håll satt in extra åtgärder. Bland annat har det gjorts upphandlin­gar med aktörer som har jourhem och hvb-hem för att minska på de oseriösa aktörerna och jourhemsut­bildningar kortats ner och skräddarsy­tts för mottagande av ensamkomma­nde flyktingba­rn. Det ska även tas fram handlingsp­laner för att förbättra arbetssitu­ationen för socialsekr­eterarna.

– Att ha ett tryggt boende är en av de viktigaste frågorna jag har att hantera och något jag följer väldigt noga. Det bästa vi kan göra är att se till att ge socialtjän­sten bättre förutsättn­ingar och resurser. Jag var väldigt kritisk när alliansen skar ner på socialtjän­sten men på två år har vi skjutit till lika mycket pengar som se skar ner under åtta år, säger Åsa Lindhagen.

Vi har fått rapporter och sett i flera stadsdelar att barn som har placerats i hem inte har fått mat eller att hemmen saknat avlopp.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UTSPEL. De politiska blocken vill förbättra förhålland­ena för barnen – på olika sätt.
FOTO: MOSTPHOTOS UTSPEL. De politiska blocken vill förbättra förhålland­ena för barnen – på olika sätt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden