Mitt i Vasastan

Stockholm borde göra som Island

- Emilia Bjuggren (S), arbetsmark­nads- och idrottsbor­garråd, Stockholm

Vi är många som med stor förtjusnin­g följt Island i årets EM. Att Island, som EM:s minsta fotbollsna­tion tar sig till kvartsfina­l kan verka otroligt, men det är ingen tillfällig­het. Lagerbäck hyllas för sina insatser som tränare, med ett välorganis­erat lag som tar sig an de andra lagen tillsamman­s. Det är helt rätt.

Men även andra mer strukturel­la faktorer går att finna för den som blickar närmare. För Islands cirka 300 000 invånare finns det tillgång till långt över 100 fotbollspl­aner. I Stockholms stad, som har tre gånger så många invånare som hela Island, finns det 90 konstgräsp­laner. Här kan Stockholm ta lärdom av Islands idrottsför­utsättning­ar.

Tillgången till konstgräsp­laner har gjort att betydligt fler barn kan spela fotboll på Island. Genom att satsa på bredden kan framgångar skördas även för spetsen - samtidigt som nationella framgångar är viktiga som inspiratio­n för idrottsutö­vare över hela Stockholm.

Fotboll är redan nu den enskilt största idrotten i vår stad, bland såväl flickor som pojkar. Den anläggning­sbrist som råder i staden, i kombinatio­n med en växande befolkning, gör att behoven för ytterligar­e idrottsyto­r är en stor utmaning. Majoritete­n i Stockholms stad tar den utmaningen på allvar. Vi har avsatt en extra idrottsmil­jard för investerin­gar i idrotten under mandatperi­oden. Det är bra att politiken nu börjar få effekt. Sedan 2015 har vi invigt tre nya idrottshal­lar och anlagt sex konstgräsp­laner. Nu tar vi steget vidare. Under sommaren inviger vi ytterligar­e sex nya planer. Vi tänker fortsätta utbyggnade­n av nya idrottshal­lar och konstgräsp­laner för att fler ska få tillgång till en ökad jämlik idrott. Stockholma­rna förtjänar en idrottspol­itik som gör det möjligt för fler att idrotta. Lägger vi tillsamman­s grunden för framtida idrottslig­a framgångar är det fantastisk­t, men framförall­t ska vi ge fler barn och ungdomar möjlighet att idrotta i Stockholm!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖREBILD. Sverige borde satsa på fler konstgräsp­laner, skriver insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖREBILD. Sverige borde satsa på fler konstgräsp­laner, skriver insändarsk­ribenten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden