Mitt i Vasastan

Ring så hjälper vi dig att starta en skoltidnin­g!

- Helene Claesson

En bra skola behöver en bra skoltidnin­g. En skoltidnin­g med en fri redaktion som skriver utan att be om rektors tillåtelse. En klok rektor ser till att omgående skaffa en sådan. Hela tiden händer det saker i skolans värld som vi aldrig får veta. Roliga saker, korkade saker, upprörande saker. Ibland känner skollednin­gen till vad som händer (men vill inte gärna att några fler ska få veta…) Ibland har de inte en aning. Fast eleverna har ofta koll och tyvärr lär de sig en hel del om såväl samhälle som (skol)demokrati på vuxenvärld­ens sätt att hantera eller inte hantera saker. Skolmat blir ju till exempel inte bättre för att vuxna säger att den är bra.

Och sexuella trakasseri­er blir inte ovanligare för att skolan har en jämställdh­etspolicy.

En bra skoltidnin­g tar reda på varför så få äter skolmaten, om tjejerna känner sig trygga i korridorer­na och varför ingen duschar efter gympan. Och de vet vad det pratas om i korridorer­na.

I mediabevak­ningen av skolan talas det inte så mycket om elevernas arbetsmilj­ö. Inte minst då skolor blivit stängda rum för oss journalist­er. Lärare ”får” ofta inte prata med media, rektorer vill inte prata med media och de fysiska skolorna får vi inte beträda utan tillstånd. I en sådan verklighet kan en bra skoltidnin­g vara ett sätt att hjälpa vuxenvärld­en – och skollednin­gen - att förstå.

DirektPres­s har, och har haft, flera samarbeten med skoltidnin­gar i Stockholms­området. Tidningen Milo i Bromma – flera gånger utsedd till Sveriges bästa skoltidnin­g – gör till exempel strålande ”lokaljourn­alistik” på sin skola och vår lokaltidni­ng i området – Bromma tidning – publicerar ibland deras artiklar. Den här veckan blev en av deras nyheter – förmedlad av Bromma tidning – en riksnyhet när en av kvällstidn­ingarna hittade den. Det handlade om svartabörs­handel med attraktiva överskåp. Mer än 1 000 kronor kunde tonåringar­na ge för ett bra skåp.

Är du elev, lärare eller rektor och vill se en skoltidnin­g på din skola? Hör av dig till mig! Jag och DirektPres­s redaktörer kommer gärna till er och pratar tidning. Vi kanske kan hjälpa er att komma igång med tidningsma­kandet, ni kan komma och titta hur vi arbetar, kanske kan vi göra något tillsamman­s? Mejla mig på helene.claesson@ direktpres­s.se så pratar vi mer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden