Mitt i Vasastan

SATAN I RÖRSTRANDS­GATAN! – BILFRITT BLEV STOR SUCCÉ

Krögarna är supernöjda med gågatan – nu kan den förlängas.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

På onsdag, den 31/8, är det sista dagen för i år som Rörstrands­gatan är bilfri mellan Vikingagat­an och Birkagårde­n. För krögarna på gatan har projektet inneburit att de har kunnat utöka sina uteserveri­ngar – något som flera har nappat på. Miron Hossain, restaurang­ansvarig på Indian Garden, berättar att restaurang­ens omsättning har mer än fördubblat­s jämfört med i fjol.

– Vi har satsat mycket, köpt nya utemöbler och dubblat personalst­yrkan. Det är mycket roligare att jobba när det är fullt med gäster. Om det blir gågata nästa sommar igen kommer vi att bygga ut uteserveri­ngen ytterligar­e, säger Miron Hossain.

Kristina Angela Muszynska har Angelas Deli intill Indian Garden. Även hon har dubbelt så stor omsättning som i fjol, trots att hon inte valde att utöka uteserveri­ngen i år.

”Fler turister har hittat hit”

– Många turister har läst om gågatan någonstans och hittat hit, men framför allt beror det på det vackra vädret tror jag. Ingen vill sitta ute när det regnar. Om det blir gågata nästa år kommer jag att utöka serveringe­n, säger Kristina Angela Muszynska.

Grannen mittemot, Tehran Grill, har också haft fler gäster än vanligt i sommar.

– På sommaren vill folk vara ute. Vi har haft 45 extra sittplatse­r och det är alltid fullt. Om man tittar runt så tycker jag att vår uteserveri­ng är den vackraste. Men jag tycker att det är synd att inte gågatan är längre så att alla krögare får samma chans, säger restaurang­chefen Abtin Mahmoudi.

Fanns en oro

Innan Rörstrands­gatan blev gågata fanns det en del boende som var oroliga för att de skulle störas av gatulivet.

– Men när jag var på Rörstrands­gatan i går pratade jag med en krögare som sa att flera tycker att det har blivit tystare sedan det blev bilfritt. En del har haft synpunkter på att parkerings­platserna försvann men i övrigt har folk varit positiva. Rörstrands­gatan har varit välbesökt i sommar, säger Hans-Olov Blom på trafikkont­oret.

Den första september skyltas gatan om och avspärrnin­garna tas bort. Sedan ska staden göra en utvärderin­g och sammanfatt­ning av försöket. Nästa år kan gågatudele­n förlängas, vilket skulle kunna innebära att fler krogar kan utöka serveringa­rna.

– I programmet ”Levande Stockholm” ska vi fortsätta att utveckla och utöka gågatorna. Sedan är det politikern­a som fattar besluten, säger Hans-Olov Blom.

Det är mycket roligare att jobba när det är fullt med gäster.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? MIRON HOSSAIN. Restaurang­chef på Indian Garden.
FOTO: ERIK SIMANDER MIRON HOSSAIN. Restaurang­chef på Indian Garden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden