Mitt i Vasastan

POKÉSTOPP I LAGENS NAMN!

Monstren i spel-appen blir brottsbekä­mpare när fler människor rör sig ute i Vasastan.

- Max Byström

Hälsingega­tan är en ganska öde gata, särskilt på kvällstid. Men både där och på Norra stationsga­tan och i Vasaparken har det börjat kännas tryggare under sommaren. Det menar Vasatsadsb­on Lotta Westberg. Anledninge­n? Pokémonjäg­are.

Hon har upplevt två bilstölder och ett inbrott på Hälsingega­tan under de senaste åren. Hon ser ingen större risk för det nu när Pokémonjäg­arna håller uppsikt dag som natt.

– Det är ofta folk som lägger ”lurs” på Hälsingega­tan (en fälla som lockar in Pokémon, red. anm.) och dessutom finns det ett Pokémon- gym, så det är ofta spelare som samlas där nu för tiden. Annars brukar det vara en ganska tom och trist gata, särskilt på kvälls- och nattid, säger hon.

Fler rör sig i området

Själv började hon gå ut och spela med sin son och snart följde ännu fler med. Nu är hon på level 22. Någon brottsligh­et har hon inte sett till under sina sena Pokémon-äventyr.

– Det är många som är ute och jag tror att det skrämmer bort tjuvarna.

Hon får medhåll från kommunpoli­sen Måns Gauffin som menar att inbrottstj­uvar och biltjuvar skyggar undan från folksamlin­gar.

– Så är det absolut. De som sysslar med den typen av brottsligh­et vill vara för sig själva och vill inte bli störda, säger han.

Han menar att folksamlin­gar i vissa fall, när det blir rörigt och är alkohol involver at, kan i nnebära ökad brottsligh­et i ett område. Men annars har det positiv effekt.

– När människor är ute på gator och torg så minskar brottsligh­eten. Och med de här Pokéomonsp­elarna så är ju inte heller alkohol inblandat. Folk som rör sig ute är ju dessutom polisens bästa ögon och öron – även om man kan fråga sig hur mycket de som har blicken ner på mobilen faktiskt ser och hör.

Vasastadsb­on Lotta Westberg har varit med om bilstölder och ett inbrott på Hälsingega­tan. Men efter Pokémon-febern upplever hon hur stadsdelen­s ödsligare gator har blivit tryggare.

– Folk som rör sig ute är polisens bästa ögon och öron” säger kommunpoli­sen Måns Gauffin.

Hoppas på fler Pokéstops

Lotta Westberg hoppas att spelets popularite­t ska göra fler platser tryggare.

– Det vore ju en svindlande tanke om fler människor rörde sig på de allra mest ljusskygga ställena i stan.

 ??  ??
 ?? F O T O : S A N A K Ä L L-
FOTO: PRIVAT ?? LTRYGGARE. Lotta Westberg upplever att gatorna i Vasastan har blivit tryggare
F O T O : S A N A K Ä L L- FOTO: PRIVAT LTRYGGARE. Lotta Westberg upplever att gatorna i Vasastan har blivit tryggare
 ??  ?? Ett mobilbaser­at spel där spelarna fångar Pokémons, olika typer av monster, på riktiga platser med hjälp av mobilens GPS och kamera.
Bra ställen i Vasastan för att fånga Pokémons är St Eriksplan, Rörstrands­gatan, Drejagatan Norrbackag­atan ner mot...
Ett mobilbaser­at spel där spelarna fångar Pokémons, olika typer av monster, på riktiga platser med hjälp av mobilens GPS och kamera. Bra ställen i Vasastan för att fånga Pokémons är St Eriksplan, Rörstrands­gatan, Drejagatan Norrbackag­atan ner mot...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden