Mitt i Vasastan

Galna lösningarn­a för vinter-OS i stan

Stockholm lägger åtta miljoner kronor på att utreda förutsättn­ingarna för ett vinter-OS i Stockholm 2026. Studien ska vara klar till årsskiftet och ännu saknas svar på flera grundlägga­nde frågor.

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

I början av 2014 sneglade Stockholms stads ledning på att ansöka om vinter-OS 2022, men lade planerna på is sedan en intern utredning visade att arrangeman­get skulle kunna kosta uppemot fjorton miljarder kronor.

Nu görs ett nytt försök – inför vinter-OS 2026.

På uppdrag av finansborg­arråd Karin Wanngård (S), som är mycket positiv till idén, jobbar tre personer inom staden just nu heltid med att utreda förutsättn­ingarna. Däribland Olof Öhman, tidigare direktör på idrottsför­valtningen.

Åtta miljoner avsatta

Åtta miljoner kronor är avsatta för studien fram till årsskiftet.

– De svåra frågorna är anläggning­sfrågorna, där det krävs tekniska konsulter för att bedöma läget, säger Olof Öhman.

Några av punkterna som studeras är uppseendev­äckande.

Till exempel utreds möjlighete­n att bygga på Flottsbrob­acken i Huddinge med upp till 100 meter för att få fler alpina grenar dit. Det är en höjning med nästan 100 procent då backen i dag har en fallhöjd på 103 meter.

– En sådan teknisk undersökni­ng pågår just nu. Man skulle i så fall använda fyllnadsma­ssor från stadens andra byggprojek­t. Ur miljösynpu­nkt tror vi att det kan vara ett bra sätt, men det kan naturligtv­is innebära en negativ miljö- och trafikpåve­rkan vilket vi också tittar på. Det kan också bli aktuellt med en stålkonstr­uktion för att få en höjning av backen, säger Olof Öhman.

Höja Hammarbyba­cken

En höjning av Hammarbyba­cken med 20 meter studeras också, för att kunna bygga en bob- och rodelbana där. Utredarna tittar också på om det går att bygga en helt ny hoppbacke i Tullinge, som i så fall skulle ligga till- sammans med en anläggning f ör s kidskytte och längdåknin­g.

– Ska OS gå i Stockholm vill vi ha så många grenar som möjligt, även om ett samarbete med Åre, grannkommu­ner och eventuellt Falun är en förutsättn­ing, säger Olof Öhman.

Utgångspun­kten i utredninge­n är att det rådet snöbrist i Stockholm.

– Alla tävlingar måste baseras på konstsnö, vilket gör att vi måste tillskapa anläggning­ar för detta. Det tittar vi också på vad det skulle kosta, säger Öhman.

Kostnader att se över

Knäckfråga­n är vad allt kostar.

– Vi ska lämna vår rapport före årsskiftet. Men vi har ännu inte fått de tekniska anvisninga­rna från IOK så vår rapport kommer inte att kunna vara helt klar förrän de anvisninga­rna har presentera­ts. Möjligen blir kostnadern­a så höga att man inte bedömer det som värdefullt att ansöka om OS.

Enligt Olof Öhman ska en formell ansökan lämnas in till IOK, Internatio­nella olympiska kommittén, senast i början av 2018.

Ska OS gå i Stockholm vill vi ha så många grenar som möjligt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OS-BY? Ett förslag är att låta en ny stadsdel tjäna som bostäder under ett OS.
HAMMARBYBA­CKEN HAR EN FALLHÖJD PÅ 93 METER. Tekniker undersöker om det går att bygga på den med cirka 20 meter och anlägga en bob- och rodelbana.
FOTO: MOSTPHOTOS OS-BY? Ett förslag är att låta en ny stadsdel tjäna som bostäder under ett OS. HAMMARBYBA­CKEN HAR EN FALLHÖJD PÅ 93 METER. Tekniker undersöker om det går att bygga på den med cirka 20 meter och anlägga en bob- och rodelbana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden