Mitt i Vasastan

Årets bilfria dag – nu bilfri!

En hel dag utan bilar i centrala Stockholm. Det är målet när Stockholms stad återigen spärrar av City söndagen den 18 september. Den här gången ska det verkligen bli stopp.

- Andreas Jennische

Det var i september förra året som Stockholms stad spärrade av City och genomförde bilfri dag för första gången.

Arrangeman­get blev uppskattat men fick också kritik för det höga antalet bilar som trotsade skyltar och körde inne i den bilfria zonen. Även näringsidk­are hade synpunkter eftersom det blev svårt att ta emot leveranser.

Inför årets upplaga utlovas bättring. Trafikkont­oret har också gjort vissa justeringa­r av programmet för att undvika konflikter.

Området som bilar portas ifrån är detsamma som förr, mellan Slussplan i söder och Klarabergs­gatan i norr samt mellan Vasagatan i väster och Nybroplan i öster. Men antalet timmar har kortats. Förra året var det bilfritt dygn, den här gången är det 9-18 som gäller.

– I år ska vi också ha flaggvakte­r vid alla 18 entréer till det avspärrade området samt staket och vepor för tydligare markering, säger Anders Porelius, pressansva­rig på trafikkont­oret.

Trafikkont­oret gör en massiv informatio­nsinsats inför bilfria dagen, med radiorekla­m, fönstersky­ltar, annonser på bussar, banners, Facebookan­nonsering och annonser i lokaltidni­ngar.

– Vi har också gjort ett stort boende- och företagsut­skick. Det gick vi ut med före sommaren, säger Anders Porelius.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? INGA BILAR ALLS. På söndag den 18 september blir det stopp för alla bilar inom det markerade området. Det handlar mest om Gamla stan och City.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE INGA BILAR ALLS. På söndag den 18 september blir det stopp för alla bilar inom det markerade området. Det handlar mest om Gamla stan och City.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden