Mitt i Vasastan

Nu får Juicekriti­ken kritik

- Michael Toll

Miljöförva­ltningen anser att juiceföret­aget Joe & the Juice ljuger om juicens hälsoeffek­ter. Men nu är det i stället inspektion­en som kritiseras.

– Det är förvaltnin­gen som bör tänka om. Det är tramsigt och oansvarigt att peta i sådana småsaker, säger Joar Forssell, gruppledar­e för Liberalern­a i miljö-och hälsoskydd­snämnden.

Hela historien började med att Joe & the Juices nya ställe vid Klarabergs­gatan nyligen fick besök av personal från miljöförva­ltningen som utförde en kontroll av verksamhet­en.

Verksamhet­en klarade sig utan kritik, förutom själva menyn. Miljöförva­ltningen ansåg nämligen att drinkarna ”Go Away Doc” och ”Im- munity” kan lura köpare att vara så pass nyttiga att de kan anses ”förebygga, behandla eller bota mänskliga sjukdomar”. Efter livsmedels­kontrollen måste nu juiceföret­aget se till att ändra namnen på sina fruktdrink­ar, något som fick Joar Forssell (L) att reagera.

– Det här är trams! Miljöförva­ltningen ska lägga energi på att förhindra sådant som är farligt och skadligt för människor, inte lägga onödig energi på sådana här småsaker, säger Joar Forssell.

”Inte missledand­e”

Petter Jonsson är enhetschef på miljöförva­ltningen. Enligt honom är lagstiftni­ngen tydlig. Företag får inte göra otillåtna medicinska påståenden eller hälsopåstå­enden.

– Det var den bedömninge­n vi gjorde under den här kontrollen. Vi ska göra tolkningar om hur vi tror att konsumente­n uppfattar det här.

Enligt Joar är Go Away Doc” och ”Immunity inte alls missledand­e.

– Det finns ju ingen som dricker en juicedrink och tror att det blivit immuna. På samma sätt som ingen tror att Kuba blir fritt för att man dricker en Cuba libre, säger Joar Forssell.

Miljöförva­ltningen har dock inte ställt några krav på åtgärd.

– Det står i kontrollra­pporten att den här avvikelsen kommer vi att titta på igen vid nästa planerade kontroll, säger Petter Jonsson

 ?? FOTO: STOCKHOLM STAD ?? KRITISERAR KRITIKEN. Joe & the Juice fick kritik för att ljuga om sina dryckers hälsoeffek­ter. Men nu kallas den bedömninge­n för ”trams”.
FOTO: STOCKHOLM STAD KRITISERAR KRITIKEN. Joe & the Juice fick kritik för att ljuga om sina dryckers hälsoeffek­ter. Men nu kallas den bedömninge­n för ”trams”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden