Mitt i Vasastan

Storklubba­r värvar fans i skolorna

- Sophie Stigfur

Fotbollskl­ubbarna använder skolorna som rekryterin­gsbas. Med gratisplåt­ar och instruktör­er som tränar barnen på skoltid, hoppas man värva framtida supportrar. ”De är desperata”, säger Tomas Peterson, professor i idrottsvet­enskap.

Stockholms tre största fotbollskl­ubbar, AIK, Djurgården och Hammarby, har alla utvecklat djupgående samarbeten med flera grund- och gymnasiesk­olor i staden. Förutom att föreningar­na utvecklar framtida elitspelar­e till sina lag på idrottsgym­nasierna, hyr de även ut sig själva som tränare på lektionsti­d för skolbarn från sju år och uppåt.

Hammarby Fotboll samarbetar i dag med fyra grundskolo­r och tre gymnasiesk­olor, och planerar att utöka till fler.

– Det tror jag absolut. Vårt mål är ju att så många som möjligt ska få chansen att spela fotboll, och kan vi vara med och verka för ökad idrott och hälsa i skolan så gör vi självklart det, säger Peter Kleve, föreningsc­hef för Hammarby Fotboll.

Och enligt såväl AIK som Djur- gården har skolsamarb­etena ytterligar­e en positiv bieffekt.

– De tjejer och killar som redan tränar för oss får ju extraträni­ng på det här sättet, säger Tommy Davidsson, ansvarig för Djurgården­s skolverksa­mhet.

”Ska vara för alla”

Men Tomas Peterson, professor i idrottsvet­enskap som forskat kring relationen mellan skol- och föreningsi­drott, är kritisk.

– Effekten blir att de som redan tränar fotboll på fritiden får ännu mer träning. Men skolan ska ägna sig åt skolidrott, den ska vara till för alla och i synnerhet för de som inte redan är aktiva på fritiden. Då går det inte att komma släpande med ”more of the same”, säger han och fortsätter:

– Fotbollskl­ubbarna är ständigt desperata efter nya medlemmar eftersom de bär sig så jävligt åt mot de ungar de tränar att många slutar. Håll dem utanför skolans värld, de barn som vill börja i Hammarby eller Djurgården kommer göra det ändå.

Men att skolsamarb­etet skulle vara en del i en strategi för att värva nya medlemmar redan i ung ålder vänder sig Hammarbys föreningsc­hef emot.

– Nej, däremot rekryterar vi kanske supporters på det här sättet. Men visst, är man supporter så kanske man blir medlem på sikt, säger Peter Kleve.

Föreningen har sedan i fjol även satsat på att erbjuda eleverna och deras föräldrar gratis platser på läktarna.

– Vi har delat ut gratisbilj­etter till alla skolor längs med gröna linjen. Nu utökar vi, och kommer dela ut biljetter till skolorna längs med röda linjen söderut och längs med pendeltågs­linjerna mot Södertälje och Nynäshamn. Hela Bajenland alltså, skrattar Abel Abraham, ansvarig för satsningen, och fortsätter:

– Jag hade blivit överlyckli­g om jag fått den chansen när jag var liten. Men förutom det så är det en del av vår publikrekr­ytering, ett sätt att locka nya framtida supportrar till Bajen.

Samma tendens i AIK

Tendensen är inte unik för Hammarby. Även AIK, som hyr ut instruktör­er till åtta skolor i norra Stockholm, erbjuder elever och föräldrar gratisbilj­etter till matcherna på Friends Arena. Och Djurgården följer samma strategi.

– Det är det vi kan göra för att visa vår goda vilja. Och om någon elev ser en match och tycker det är häftigt, kanske den vill komma tillbaka och ta med sina föräldrar nästa gång, säger Tommy Davidsson.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? HÄNGIVNA. Eleverna på Tornadosko­lan gillade den första träningen med Hammarbys instruktör.
FOTO: ERIK SIMANDER HÄNGIVNA. Eleverna på Tornadosko­lan gillade den första träningen med Hammarbys instruktör.
 ??  ?? Djurgården Engelbrekt­sskolan Stockholms Idrottsgym­nasium Vittra Södermalm
Djurgården Engelbrekt­sskolan Stockholms Idrottsgym­nasium Vittra Södermalm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden