Mitt i Vasastan

Redovisar inte invandring­skostnader

- Andreas Jennische

Förra hösten vägrade Sverigedem­okraterna i Stockholm att föreslå en skattesats i sitt egna förslag till budget för 2016.

– I vår budget har vi istället avsatt 15 miljoner kronor till en politisk arbetsgrup­p som ska granska de hittills dolda kostnadern­a som uppstår på grund av massinvand­ringen. Efter utlåtande från arbetsgrup­pen kan det bli fastställt hur de ökade kostnadern­a ser ut. Först därefter föreslår vi att man ska besluta om skatten, sa Dan Kareliusso­n (SD) till StockholmD­irekt i november 2015.

Sedan dess har partiet lagt fram en motion med förslag på just en sådan utredning.

”Sverigedem­okraterna har vid olika tillfällen från olika förvaltnin­gar i Stockholms stad försökt att få uppgifter om de kostnader som invandrare i Stockholm, särskilt asylsökand­e, medför och som belastar stadens ekonomi. Dessa frågor gäller bland annat kostnader för skolor, lärare, bostäder, byggande, kulturella projekt” står det i motionen skriven av Per Ossmer (SD), Dan Kareliusso­n (SD) och Martin Westmont (SD).

Blankt nej

Och nu kommer svaret från den rödgrönros­a majoritete­n i Stadshuset. Blankt nej. Det kommer inte att göras någon utredning.

Finansborg­arråd Karin Wanngård (S) ställer sig ”direkt avvisande” till förslaget att redovisa kostnader för olika etniska grupper.

Hon skriver i sitt svar på motionen att det är ”ett stort ingrepp i den personliga integritet­en” att redovisa kostnader för kommunal service efter födelseort och att förslaget ger uttryck för ”ett grupptänka­nde som begränsar individuel­la möjlighete­r eftersom motionens krav ytterst syftar till att undergräva en viss grupps rättighete­r”.

Krånglig materia

Enligt stadsledni­ngskontore­t, socialtjän­stförvaltn­ingen och arbetsmark­nadsförval­tningen skulle en redovisnin­g som den efterfråga­de dessutom vara svår att göra.

”Den ekonomiska redovisnin­gen är inte uppbyggd för att följa kostnader kopplade till hur en speciell medborgarg­rupp nyttjar stadens verksamhet­er” skriver Arbetsmark­nadsförval­tningen i sitt svar.

Stadsledni­ngskontore­t påpekar att ”flyktingmo­ttagande är en av kommunens lagstadgad­e uppgifter och en stor del av kostnadern­a täcks av olika statsbidra­g”.

Per Ossmer ( SD), ny gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i Stadshuset, avfärdar de rent redovisnin­gsmässiga invändning­arna.

– Det är en fråga om politisk vilja och tyvärr vill majoritete­n inte detta. Det är inte särskilt förvånande, säger han.

Kommer ni att presentera ett eget förslag till skattesats i ert förslag till budget för nästa år?

– Det kan jag inte svara på, det har vi inte överlagt, säger Per Ossmer.

Stockholm kommer inte att försöka räkna ut vad invandring och flyktingmo­ttagande kostar staden som helhet. Finansborg­arråd Karin Wanngård (S) ställer sig direkt avvisande till förslaget.

 ??  ??
 ?? FOTO: SANNA KÄLLDÉN ?? OGILLAR FÖRSLAGET. Karin Wanngård (S) avvisar en sammanstäl­lning av kostnader för invandring och flyktingmo­ttagande i Stockholm.
FOTO: SANNA KÄLLDÉN OGILLAR FÖRSLAGET. Karin Wanngård (S) avvisar en sammanstäl­lning av kostnader för invandring och flyktingmo­ttagande i Stockholm.
 ?? FOTO: FREDRIK
DAMBERG ?? Per Ossmer (SD).
FOTO: FREDRIK DAMBERG Per Ossmer (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden