Mitt i Vasastan

Nu pimpas stans gråa soc-rum av ungdomar

- Emelie Nyman

Ut med det stela och fula. In med mysig och ombonad inredning. Socialtjän­stens familjeenh­et på Östermalm har pimpats för barnens och ungdomarna­s skull.

Temat är djungel: tapeterna har skogsmotiv, de tråkiga stolarna har bytts ut mot en gul soffa och korgfåtölj­er, kuddar i gult och grönt, filtar, mattor, växter och mysiga lampor. Det lilla samtalsrum­met på socialtjän­stens familjeenh­et har fått en ansiktslyf­tning.

Kändes som ett fängelse

Bakom stylingen står barnrättso­rganisatio­nen Maskrosbar­n, som stödjer barn och ungdomar som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Idén om att fixa till socialtjän­stens lokaler kom för fyra år sedan när organisati­onen frågade sina medlemmar hur de upplever socialtjän­sten.

– Många svarade att samtalsrum­men är kala och tråkiga, att de inte bjuder in till de tillitsful­la samtal som är meningen. De refererade till sjukhus och fängelse, säger Therése Jarland, utveckling­schef på Maskrosbar­n.

En av ungdomarna undrade varför Maskrosbar­n inte kunde hjälpa till med inredninge­n och föreslog projektnam­net ”Pimp my s oc”, efter programmet ”Pimp my ride” som visats på MTV.

– Det är ungefär samma sak: ful bil blir fin bil och fult samtalsrum blir fint samtalsrum. Det handlar om att ge de mest utsatta ungdomarna hjälp i mötet med socialtjän­sten. Och jag tror också att man som vuxen blir mysigare och varmare om man sitter i en soffa med en filt, säger Therése Jarland.

Ville få annan känsla

En av ungdomarna som hjälper till med att pimpa har själv erfarenhet från kala samtalsrum.

– Jag skulle hellre komma till ett sådant här rum. Jag hade känt mig mer omhänderta­gen, man känner sig mer hemmastadd än att sitta och titta på en person när det är vita väggar och kalt.

Hon tror också att den mysigare miljön kan ge en känsla av att personen man pratar med vill en mer väl.

– Annars kan det kännas som man har gjort något fel när man sitter i de där rummen, jag kan tänka mig att det är som när man blir förhörd. Jag tror man öppnar sig mer när man får ligga i en soffa med en filt.

Stina Löfström, en av enhetschef­erna på familjeenh­eten, är glad över att de fått vara med i projektet.

– Det är viktigt att barnet eller ungdomen känner sig välkommen och väl bemött när den kommer till socialtjän­sten och där är också själva miljön betydelsef­ull. Där kan vi utvecklas och det här är en kickstart att tänka nytt, säger hon.

 ?? FOTO: ÖSTERMALMS SOCIALTJÄN­ST/ EMELIE NYMAN ?? FÖRE VS EFTER. Samtalsrum­met har fått djungeltem­a.
FOTO: ÖSTERMALMS SOCIALTJÄN­ST/ EMELIE NYMAN FÖRE VS EFTER. Samtalsrum­met har fått djungeltem­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden