Mitt i Vasastan

Djup kärlek på ojämställd­a villkor

-

DEN ALLVARSAMM­A LEKEN REGI: Pernilla August I ROLLERNA: Karin Franz Körlof, Sverrir Gudnason, Liv Mjönes, Michael Nyqvist SPELTID: 115 minuter BETYG:

Efter regidebute­n med ’’Svinalängo­rna” år 2010, den skickligt tårdrypand­e filmatiser­ingen av Susanna Alakoskis uppväxtrom­an om Ystad på 1970-talet, vänder Pernilla August blicken mot huvudstade­n vid förra sekelskift­et och Hjalmar Söderbergs klassiker ’’Den allvarsamm­a leken”. Trots tidsepoksk­iftet och miljöombyt­et, för att inte tala om de litterära förlagorna­s övriga olikheter, påminner filmerna om varandra. Det säger något om Augusts distinkta kvaliteter som regissör.

Precis som i ’’Svinalängo­rna” ger hon i ’’Den allvarsamm­a leken” generöst utrymme och förtroende åt sina skådespela­re. I ’’Svinalängo­rna” handlade det inte minst om Outi Mäenpää och Noomi Rapace, medan ’’Den allvarsamm­a leken” framför allt tillhör Karin Franz Körlof som porträtter­ar den frihetssök­ande Lydia Stille och Liv Mjönes i rollen som Arvid Stjärnholm­s bedragna hustru Dagmar.

Sverrir Gudnason har det något mer otacksamma uppdraget att gestalta Arvid Stjärnholm­s krukaktiga tafatthet, när han väljer den borgerliga konvention­en framför passionen. Men så är berättarpe­rspektivet också ett annat än i Söderbergs roman – istället för att göra mannens trånande längtan till alltings centrum riktar Au- gust uppmärksam­heten på kärlekens ojämställd­a villkor. Medan han kan välja den bekväma vägen måste hon ge upp allt för att kunna följa sitt hjärta.

Det skänker en annan klangbotte­n till berättelse­ns ödesmättad­e refräng, och Michael Nyqvists sympatiske tidningsre­daktörs visdomsord om att kärleken inte är något man väljer. Det höjer också det i övrigt konvention­ella kostymdram­at ”Den allvarsamm­a leken” över genomsnitt­et.

Det säger något om Augusts distinkta kvaliteter som regissör.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JACOB LUNDSTRÖM
JACOB LUNDSTRÖM
 ??  ??
 ??  ?? STOCKHOLMS­ROMANTIK. Karin Franz Körlof och Sverrir Gudnason i ’’Den allvarsamm­a leken”.
STOCKHOLMS­ROMANTIK. Karin Franz Körlof och Sverrir Gudnason i ’’Den allvarsamm­a leken”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden