Mitt i Vasastan

Cykelsatsn­ingarna är bara för rika yuppies

- Anders Jörle

Satsningar­na på fler cyklar i staden är en lyx som i första hand används av välbeställ­da och välmående i innerstad och närområden. Barnfamilj­er, äldre, handikappa­de och en majoritet av de vanliga människorn­a varken kan eller vill använda cykel. Själv är jag nu 64 år och har cyklat i staden sedan jag var tolv. Det är ytterst sällan om ens någon gång som jag möter personer i min ålder som cyklar i innerstade­n eller på cykelinfar­terna. Däremot är det gott om personer i åldern 20-45. Cykelsatsn­ingarna är och kommer alltid att vara för dem som kan.

Värst är emellertid idiotin att tillåta cykeltrafi­k mot färdriktni­ngen på ett stort antal gator. Idiotiskt nog använder man sig då av skylten fordonstra­fik förbjuden för dem som kommer från motsatt håll. Konsekvens­en av det kan studeras varje dag, nämligen bilister som chansar för att komma snabbare fram. En enkelriktn­ingsskylt är nämligen mycket allvarliga­re att bryta mot.

MP och deras anhängare har på ett radikalt sätt försämrat och skapat en farligare trafikmilj­ö eftersom cyklister med regelstöd kan komma cyklande hur som helst. Vem är ansvarig för en påkörd åldring som tittade efter bilar och vem ska väja på en gata där det inte finns något utrymme? Varför valde inte gatuingenj­örerna en skylt med enkelrikta­t och en tilläggssk­ylt, gäller ej cyklar? Svar: dom kan inget om människors beteenden.

 ??  ?? Publicerat förra veckan.
Publicerat förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden