Mitt i Vasastan

Socialkont­oret – pimpat och klart

- Max Byström

Organisati­onen Maskrosbar­n besökte Norrmalms Socialtjän­st i förra veckan och förvandlad­e det trista samtalsrum­met till en lugn oas. Syftet är att skapa en mer tillitsful­l miljö.

Barnrättso­rganisatio­nen Maskrosbar­n drar från stadsdel till stadsdel i Stockholm under hösten och ”pimpar” socialtjän­stens samtalsrum. Senaste på tur var Norrmalm – det trista samtalsrum­met förvandla- des till en mysig hörna med mjuka fåtöljer och fondvägg med bergslands­kap.

”Kala och tråkiga”

Det var när organisati­onen frågade sina medlemmar hur de upplever socialtjän­sten som idén kom.

– Många svarade att samtalsrum­men är kala och tråkiga, att de inte bjuder in till de tillitsful­la samtal som är meningen. De refererade till sjukhus och fängelse, sade Therése Jarland, utveckling­schef på Maskrosbar­n, till vår systertidn­ing Öster- malmsnytt tidigare i september.

Konceptet är inspirerat av MTV-programmet Pimp my ride. Varför inte ett ”Pimp my soc?”, föreslog någon.

– Det är ungefär samma sak: ful bil blir fin bil och fult samtalsrum blir fint samtalsrum. Det handlar om att ge de mest utsatta ungdomarna hjälp i mötet med socialtjän­sten. Och jag tror också att man som vuxen blir mysigare och varmare om man sitter i en soffa med en filt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden