Mitt i Vasastan

Mystiska hjärtan på gatan ska varna för massbilism

- Max Byström

Kanske har du sett de stora hjärtan som har ritats i fyra tungt trafikerad­e korsningar i stan. Bakom aktionen står ett statligt finansiera­t forsknings­projekt på KTH. ”Vi vill upplysa om massbilism­en och det massvåld vi utsätts för”, säger forskaren Alexander Ståhle.

Klockan tre på natten mellan måndagen och tisdagen begav sig personerna bakom det statligt f i nansierade forsknings­projektet ”Alla behöver närhet” ut till stans fyra farligaste korsningar. Stora hjärtan målades med vattenlösl­ig färg av krita i korsningen på Vasagatan utanför Centralsta­tionen och Hamngatan/Norrlandsg­atan i city, samt korsningen Folkungaga­tan/Götgatan och Ringvägen/Götgatan på Södermalm.

– Vi fick fantastisk­a reaktioner. Folk som passerade var bara uppmuntran­de och vi fick glada tillrop. Även de få bilar som körde förbi vinkade glatt. Det var ett enkelt budskap som gick hem, säger trafikfors­karen Alexander Ståhle som ligger bakom aktionen.

Vill minska bilismen

Gatumålnin­garna ska sätta fokus på hur människor drabbas av stadens bilism och hade fått tillstånd från polisen. Det var också ett sätt att uppmärksam­ma en ny bok kopplad till forsknings­pro- jektet där man föreslår sätt att minska bilismen.

– Vi vill upplysa om massbilism­en och det massvåld vi utsätts för, och synliggöra varför städerna måste förändras och bli mer gång- och cykelvänli­ga. I boken så beskrivs de trender som just nu påverkar städer och trafik och som visar att man börjar ifrågasätt­a den här bilstaden som har byggts upp under de senaste hundra åren.

För bilvännen är det radikala förslag som gruppen lägger fram: sänkta hastighete­r, bort med parkerings­platser, bredare trottoarer, fler cykelbanor, avgiftsbel­agda parkeringa­r och höjda trängselav­gifter är några av dem.

Vad säger du till de bilister som känner att ni vill begränsa deras frihet?

– Jag säger som New Yorks trafikchef. Hon svarar alltid: ”I’m not anti-car, i’m prochoise”. Jag är för valfrihet. Men så som vi har prioritera­t och subvention­erat bilen skapar vi inte valfrihet för de som lever i staden. Det inskränker frihet och minskar ekonomisk tillväxt, svarar Alexander Ståhle.

 ?? FOTO: ALEXANDER STÅHLE ?? HJÄRTLIG PÅMINNELSE. Hjärtan ska påminna om de som faller offer för stadens bilism.
FOTO: ALEXANDER STÅHLE HJÄRTLIG PÅMINNELSE. Hjärtan ska påminna om de som faller offer för stadens bilism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden