Mitt i Vasastan

Här är omdömet om Odenplan

- Max Byström

Cykelgarag­et och soltrappan är på plats, byggkaoset är ett minne blott. Men hur blev egentligen nya Odenplan? Stadens planer på kiosk, uteserveri­ng och kafé lyser med sin frånvaro. Vi frågade några Stockholma­re vad de tycker och vad de saknar.

Soltrappan invigdes i början av sommaren, men nödlösning­en med staket på taket ska bytas ut och nu inväntar staden bygglov för att få ordning på byggnaden.

Cykelgarag­et har både hissats och dissats sedan det öppnade. Några träd har planterats. Men den K-märkta Sippans kiosk, det som finns kvar av den, ligger på ett lager i Kista utan några utsikter om att komma tillbaka till torget.

Kafé har det inte blivit, som man föreställd­e sig på de skisser som lades fram innan renovering­en. Ingen torghandel, ingen uteserveri­ng. Inte mycket att göra. Eller?

– Jag tycker att det har blivit jättefint, säger Gustav Westberg, 27 år, som bor i området.

– Det är skönt att det är så öppet. Men det vore jättetrevl­igt om det kunde komma tillbaka lite marknad här, det saknar jag.

”Har blivit tomt”

Ylva Nordström, 72, går på kurs i området och rör sig ofta på torget. Hon tycker att det har blivit tomt.

– Det känns som att man kunde göra mer med utrymmet. Häromdagen var det några killar som var här och åkte skateboard. Det var lite störande men ändå kul att de rör på sig. Kanske kunde man ha något sådant här, med ramper och grejer, säger hon.

Gunilla Sterzel, 82, och Karin Uhlmann, 81, är ute och promenerar i morgon- solen. De saknar serveringa­r och kiosk.

– Jag känner att det måste bli något mer. Men jag gillar soltrappan faktiskt. Många gör inte det men jag tycker det blir en fin siluett, säger Gunilla. Karin nickar. – Vi som är gamla minns ju träden som brukade vara här. De har ju i och för sig planterat lite, men det är inte lika mycket. Över huvud taget är det för kalt här nu, tycker jag

Men Martin Todnem, 23, kommer från Norge men pluggar i stan. Han sitter här varje dag och väntar på sin buss.

– Det är skönt att det inte pågår något arbete här längre och det ser snyggt ut. Jag gillar de nya byggnadern­a. Det är väldigt cleant. Jag saknar ingenting, jag har ju min bänk som jag sitter på. Det räcker.

 ??  ??
 ?? D A T S M L O H K C O T S : N O I T A R T S U L I ?? ODENPLAN
ENLIGT? Himlen är blå och solen skiner – hur tycker ni att Odenplen i övrigt blev jämfört med idéskissen?
D A T S M L O H K C O T S : N O I T A R T S U L I ODENPLAN ENLIGT? Himlen är blå och solen skiner – hur tycker ni att Odenplen i övrigt blev jämfört med idéskissen?
 ??  ?? Karin Uhlmann.
Karin Uhlmann.
 ??  ?? Martin Todnem.
Martin Todnem.
 ??  ?? Gustav Westberg.
Gustav Westberg.
 ??  ?? Ylva Nordström.
Ylva Nordström.
 ??  ?? Gunilla Sterzel.
Gunilla Sterzel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden