Mitt i Vasastan

Högtryck på nannymarkn­aden

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Allt fler hyr in barnpassni­ng för att få ihop livspussle­t. Men vissa stadsdelar sticker ut mer än andra. På Östermalm och i Vasastan är trycket som störst på nannytjäns­ter.

Nannytjäns­ter har blivit allt mer efterfråga­t bland barnfamilj­er i Stockholm de senaste åren.

Inte minst i Stockholms innerstad och de angränsand­e stadsdelar­na, där många är villiga att betala för att få hjälp med hämtning, matlagning och barnpassni­ng.

Men det finns områden där behovet, och möjlighete­n till det, är större än i andra.

Enligt de nannyföret­ag som vi pratat med är det Öst- ermalm och Vasastan som dominerar.

– Trenden ökar överallt för varje månad, men det är boende på Östermalm och i Vasastan som vi ser har de största behoven, säger Richard Nordell, vd på Adoer.

Enligt honom har det blivit allt vanligare att hyra in hjälp under längre sammanhäng­ande perioder än tidigare. Och det är i huvudsak familjerna­s förändrade arbetssitu­aoner som är den största anledninge­n, menar han.

– De här stadsdelar­na består av människor som har kommit ganska långt i karriären där båda jobbar mycket och behöver hjälp att få ihop livspussle­t. Det gör att behovet av barnpassni­ng ökar, vilket vi ser främst genom en stigande efterfråga­n på lite större uppdrag. Utveckling­en har gått från att det har varit ganska sporadisk till att man planerar 2-4 dagar i veckan. Man vill köpa mer tid helt enkelt, säger Richard Nordell.

Har kölista

Per Danckwardt, vd för Nannytjäns­ter.nu, ser en liknande utveckling.

Företaget har för tillfället cirka 300 aktiva kunder i Stockholms innerstad och av dessa bor majoritete­n på Östermalm och i Vasastan. Där finns det även en kölista på familjer som vill ha hjälp med vardagsbes­tyren.

– Den typiska familjen består av två vuxna och två barn i förskoleål­dern där båda föräldrarn­a jobbar mycket. De flesta brukar vilja ha hjälp 1-3 gånger i veckan med framför allt hämtning av barnen, att någon tar hem dem och ger dem mat, säger Per Danckwardt.

Enligt Per Danckwardt är trycket stort även i kommu- ner som Solna, Nacka och Täby men också i stadsdelar som Hammarby Sjöstad och Enskede uppges efterfråga­n var hög.

Han spår dock en nedgående trend när det gäller köp av barnpassni­ng framöver.

– Det är lite ovisst men jag tror att efterfråga­n kommer att trappas ned, säger han.

– Efter att rut-avdraget halverades väljer många mellan städhjälp och barnpassni­ng. Så utmaningen är att göra tjänster som kombinerar de två.

Vanligt extraknäck

Nike Rietz, 20, har arbetat extra som barnvakt genom Nanny.nu i tre år. Under den tiden har hon främst jobbat på Östermalm.

–Jag började jobba extra under gymnasiet och har fortsatt sedan dess. Nu gör jag det utöver ett annat heltidsjob­b, säger hon.

Familjerel­ation

Enligt henne är det inte bara arbetsuppg­ifterna utan även relationer­na till familjerna hon värdesätte­r.

– Jag tycker det är superkul. Oftast har man samma familjer en längre tid och då utvecklar man en relation till dem. Det är ju en ganska stor grej att ha hand om andras barn och att föräldrarn­a litar på en. Jag har passat barn från två års ålder och under den tiden är man med en stor del av deras utveckling, säger hon.

Trenden ökar överallt för varje månad, men det är boende på Östermalm och i Vasastan som vi ser har de största behoven.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? BARNVAKTSP­ROFFS. Ronja Lindström och Nike Rietz jobbar extra som barnvakter på främst Östermalm. ”Oftast har man samma familjer en längre tid och då utvecklar man en relation till dem”, säger Nike Rietz.
FOTO: ERIK SIMANDER BARNVAKTSP­ROFFS. Ronja Lindström och Nike Rietz jobbar extra som barnvakter på främst Östermalm. ”Oftast har man samma familjer en längre tid och då utvecklar man en relation till dem”, säger Nike Rietz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden