Mitt i Vasastan

Stockholms nya mål: Ut med bensinen

- Andreas Jennische

Stockholm ska vara en fossilbrän­slefri stad 2040 och utsläppen ska minska till högst 2,3 ton koldioxid per stockholma­re och år 2020, enligt ett tidigare beslut i kommunfull­mäktige.

Hur det ska gå till beskrivs i stora drag i ”Strategi för fossilbrän­slefritt Stockholm 2040” som klubbades i miljöoch hälsoskydd­snämnden tidigare i veckan.

Den största utmaningen är att få ner utsläppen från bilar, lastbilar och andra fordon i Stockholm.

– Koldioxidu­tsläppen vid uppvärmnin­g har i Stockholm minskat med hälften sedan 1990 medan utsläppen från transports­ektorn är tämligen oförändrad, säger Björn Hugosson, ny klimatchef i Stockholm.

Staten måste göra sitt

Stadens strategi för att lyckas innehåller flera delar. Nya stadsdelar planeras så att bilar inte blir nödvändiga, höjda p-avgifter ska inverka på viljan att ha bil och nya klimatsmar­ta drivmedel och motorer ska ersätta gamla bensin- och dieselvari­anter.

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén säger själv att det krävs hårdare tag från både stat och EU för att lyckas.

– Till exempel vill vi utreda om vi kan förbjuda fossilbrän­slen inom transports­ektorn till 2040. Vi önskar att vår nuvarande och framtida regering ska hjälpa oss med detta eftersom det inte är en kommunal fråga, säger Daniel Helldén.

Han vill också ha till stånd en ny parkerings­lagstiftni­ng som gör det möjligt att införa så kallad differenti­erade parkerings­avgifter, det vill säga högre p-avgift för fordon som drivs av fossilbrän­slen och låg för klimatsmar­ta bilar. Den nuvarande lagstiftni­ngen tillåter heller inte att staden viger en viss andel parkeringa­r åt bilpoolsbi­lar.

– Jag skulle vilja ha det här redan nu. Men lagstiftni­ngen är sådan att det inte går. Men den statliga miljömålsb­eredningen föreslår den typen av ändringar så min förhoppnin­g är att regeringen lägger fram ett sådant förslag, säger Daniel Helldén.

Ny parkerings­lag

En stor utbyggnad av laddstatio­ner för elbilar samt bilpooler finns också med på åtgärdspal­etten.

– Vi ska jobba för att stockholma­re känner sig trygga med att använda den typen av bilar. Det är svårt att hitta platser att ladda på i dag men en sådan utbyggnad är på gång, säger Daniel Helldén.

Enligt klimatchef Björn Hugosson är Stockholm på rätt väg mot att fasa ut de farliga fossilbrän­slena, även om mycket återstår.

De närmsta åren kommer att handla mycket om att ta fram konkreta planer för hur sjöfart och arbetsmask­iner ska bli fossilbrän­slefria samt hur staden ska handskas med all oljebasera­d plast som inte går att återanvänd­a.

Bilar, båtar och arbetsmask­iner i Stockholm ska vara helt fria från fossilbrän­slen. Det är ett av de tuffa målen i stadens nya klimatstra­tegi. Mål som kräver nya tuffa tag.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STOCKHOLM SKA VARA FOSSILBRÄN­SLEFRITT 2040. Det innebär att alla transporte­r inom stadens gränser måste ske på annat sätt än med bensin- och dieseldriv­na fordon.
FOTO: MOSTPHOTOS STOCKHOLM SKA VARA FOSSILBRÄN­SLEFRITT 2040. Det innebär att alla transporte­r inom stadens gränser måste ske på annat sätt än med bensin- och dieseldriv­na fordon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden