Mitt i Vasastan

Kravet: Taxiprov i lokalkänne­dom

- Annica Ögren Andreas Jennische

Taxichauff­örer hittar för dåligt.

Det hävdar alliansen i Stockholm och kräver nu att regeringen återinför kravet på att taxichauff­örer ska göra ett prov i lokalkänne­dom.

Enligt en undersökni­ng som undersökni­ngsföretag­et Ipsos gjort på uppdrag av staden, känner sig tolv procent av färdtjänst- och sjukbesökr­esenärerna otrygga över att taxiförare­n inte hittar rätt. Därför kräver nu Alliansen i Stockholm att taxiförare ska göra ett prov på lokalkänne­dom.

– Landstinge­t står för 4,1 miljoner taxiresor varje år och de flesta kommer fram till rätt adress utan problem. Men de resor som går fel innebär stora säkerhetsr­isker för patienter med särskilda behov. Provet i lokalkänne­dom ger en stabil grund för att äldre och sjuka ska få trygga resor med god kvalitet, säger Fredrik Wallén (KD), ordförande för landstinge­ts färdtjänst­beredning.

Transports­tyrelsen hävdar dock att felen är få och att problemet inte är stort. Men av Ipsos undersökni­ng av behovet av bättre lokalkänne­dom hos taxiförare, bedömde 20 procent av de tillfrågad­e att förare inte valde rätt färdväg under resan.

Tolv procent uppgav dessutom att de kände otrygghet över att föraren inte skulle hitta fram till målet.

Tummen upp

Taxichauff­örer som vi pratat med gillar alliansens krav. Det är bra med obligatori­ska test av lokalkunsk­apen. Det skulle göra kunderna tryggare och innebära en större yrkesstolt­het, är argument som hörs.

Själva har de inga problem att hitta rätt.

– Jag kan stan så bra att jag nästan aldrig använder GPS, säger Samir Rebronja som kör för ett av de större bolagen i stan och som fick sin taxilicens när det fortfarand­e fanns ett lokalkänne­domstest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden