Mitt i Vasastan

Konsthögsk­olan saneras efter veckans storbrand

- Andreas Jennische

Statens fastighets­verk och Konsthögsk­olan har ett stort jobb att göra efter den stora eldsvåda som förstörde stora delar av Grafikhuse­t på Skeppsholm­en.

Det var på onsdagseft­ermiddagen som det började brinna i det så kallade Grafikhuse­t som tillhör Konsthögsk­olan på Skeppsholm­en.

Elden släcktes inom kort men blossade sedan upp igen och släcknings­arbetet pågick långt in på nästa dygn.

En avancerad fotostudio, en grafisk verkstad och åttanio elevers ateljéer är för närvarande obrukbara.

Statens fastighets­verk, SFV, ska nu sanera byggnaden och ta reda på om det finns saker kvar där inne som går att använda. Ambitionen är att använda byggnaden som skola igen.

– Det är oerhört tragiskt när en fin gammal byggnad blir förstörd. Det kommer att kosta mycket pengar, säger Charlotta Andersson, fastighets­direktör på Statens fastighets­verk.

Fortsatt undervisni­ng

Undervisni­ngen och den övriga verksamhet­en pågår i princip som planerat trots branden.

– Vi jobbar med att hitta ersättning­slokaler både kortsiktig­t och långsiktig­t samt på hur vi ska ersätta verkstäder­na i det här huset, säger Johan Hjerpe, kommunikat­ionsansvar­ig på Konsthögsk­olan.

Åsa Andersson Broms, lektor i nya medier på Konsthögsk­olan, var den som upptäckte att det började brinna.

– Jag kände plötsligt att det luktade rök. Jag gick till ett av rummen och såg rök genom dörrspring­an. Jag ringde direkt en kollega som hade nycklar och kom och öppnade. Då bara vällde det ut, lågorna slog ut genom dörren, säger hon.

Eleven Christina René från Danmark förlorade det mesta av det hon tagit med sig till Stockholm.

– Jag hade min ateljé där inne och hade precis varit och hämtat material och kläder i Köpenhamn.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? MYSTISK BRAND. Taket lyftes bort för att räddningst­jänsten skulle kunna utplåna elden. Det är oklart varför det börjat brinna.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE MYSTISK BRAND. Taket lyftes bort för att räddningst­jänsten skulle kunna utplåna elden. Det är oklart varför det börjat brinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden